Ugovoreno 65 projekata iz Programa ruralnog razvoja vrijedna gotovo 79 mln kuna

Ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić potpisala je u srijedu u Zagrebu s korisnicima 65 novih ugovora novih ugovora za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima te modernizaciju poslovanja u sektoru šumarstva, u ukupnoj vrijednosti 78,7 milijuna kuna, a potpisivanju je bila nazočna i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Novi ugovori odnose se na rezultate natječaja za operacije 6.4.1 „Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“ i 8.6.1 „Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima“ ukupne vrijednosti potpore od 78,7 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja, priopćeno je iz Ministarstva. 

„Poljoprivreda nije jedini pokretač promjena u ruralnim prostorima, a nositelj razvoja i revitalizacije može biti svaki pojedinac koji živi i radi u ruralnim prostorima. Zbog toga se Programom ruralnog razvoja RH sufinancira razvoj infrastrukture, društvenih sadržaja, rekreativnih centara…ali i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu koje mogu donijeti dodatni prihod obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Danas su potpisani ugovori upravo za takve djelatnosti te za razvoj šumarstva i turističko-uslužnih djelatnosti. Nove i obnovljene kuće za odmor, restorani i kušaone potencijal su i za nova radna mjesta u ruralnim područjima, ali i za sadržajno privlačenje gostiju svoje slobodno vrijeme žele provesti u našim ruralnim prostorima", izjavila je Vučković.  

Na prvi natječaj za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti mogli su se prijaviti poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednika najmanje jednu godinu prije podnošenja zahtjeva za potporu, a prihvatljivi su bili projekti ulaganja u preradu, marketing te izravnu prodaju, pružanje različitih usluga u ruralnim područjima, ruralni turizam te ulaganja u tradicijske i umjetničke obrte. 

Poljoprivrednici čiji su projekti zadovoljili sve uvjete pravilnika i natječaja, po projektu mogu dobiti do 70 posto bespovratnih sredstava. Najniži iznos potpore po projektu iznosi 3.500 eura, a najviši iznos 200.000 eura u protuvrijednosti u kunama tijekom razdoblja od tri uzastopne fiskalne godine, kaže se u priopćenju. 

Korisnici danas potpisanih ugovora bespovratna će sredstva uložiti u obnavljanje ili izgradnju kuća za odmor, restorana, kušaonica te mehanizaciju za pružanje uslužnih djelatnosti u poljoprivredi. Za ulaganja u nepoljoprivredne djelatnosti danas je potpisano novih 29 ugovora ukupne vrijednosti potpore od 33,4 milijuna kuna.

 Čak 36 korisnika, šumoposjednika, potpisalo je ugovore kojima se omogućava 45,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Ulaganja obuhvaćaju kupnju strojeva, alata, opreme te modernizaciju tehnologije u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima. Najniža vrijednost potpore po korisniku je 5.000 eura, najviša 700.000 eura, a sufinancira se do 50 posto od ukupnih prihvatljivih troškova projekta. (Hina)

Ostale vijesti