​Glavna skupština UNWTO-a o izazovima suvremenog turizma

Odgovorni i održivi turizam meritum je 23. zasjedanja Glavne skupštine UNWTO-a koji se održava u ruskom St. Peterburgu i gdje u hrvatskom izaslanstvu sudjeluju državni tajnik Frano Matušić, glavna savjetnica Barbara Mesić i Blanka Belošević, voditeljica Službe za međunarodnu suradnju i nacionalni kontakt za UNWTO.

Državni tajnik Frano Matušić uključen je u raspravu s temom “Obrazovanje i zapošljavanje u turizmu - dostizanje ciljeva održivog razvoja“, a rasprava se dotiče i rastuće uloge tehnologije u turizmu.

U svom obraćanju Matušić je istaknuo hrvatski sustav e-Visitor, inače nagrađeni projekt Svjetske turističke organizacije za inovacije u turizmu, kao i obrazovni sustav Centara kompetentnosti kojeg Hrvatska za područje turizma uspostavlja na šest lokacija u zemlji.

„Turizam u Hrvatskoj zapošljava svakog desetog radnika. Susrećemo se s izazovom nedostatka domaće radne snage, no uspostavljanjem Centara kompetentnosti želimo ojačati strukovno obrazovanje za sektor turizma i ugostiteljstva za budućnost i to za cijelu obrazovnu vertikalu i cjeloživotno usavršavanje“, istaknuo je, između ostaloga, državni tajnik Matušić predvodeći hrvatsku delegaciju koja je sudjeluje u radu triju tehničkih odbora, za turizam i održivost, za turizam i konkurentnost te odboru za provjeru prijava za pridruženo članstvo.

U St. Peterburgu se okupilo više od tisuću sudionika iz 124 zemlje, pridruženih članica i predstavnika drugih međunarodnih organizacija kako bi sudjelovali na više događanja koja se bave ključnim turističkim temama.

Osim održivog i odgovornog turizma u fokusu su i teme javno-privatnog partnerstva, medicinskog i zdravstvenog turizma, inovacije te budućnost poduzetništva u turizmu s naglaskom na zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta, kao i borba s klimatskim promjenama.

Ističući važnost Generalne skupštine UNWTO-a koja se održava svake dvije godine ruski se predsjednik Vladimir Putin prisutnima obratio putem snimljene video poruke ističući želju da Rusija bude domaćin i Svjetskog dana turizma 2022. godine.

Glavni tajnik Svjetske turističke organizacije Zurab Pololikashvili istaknuo je pak značaj suradnje država članica i predstavnika privatnog sektora s naglaskom na inovacije i nove tehnologije te apostrofirao kako turizam treba biti zamašnjak razvoju gospodarstva.

UNWTO