Daruvarskim toplicama dodijeljen halal certifikat

Daruvarske toplice prva su specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju i prvi lječilišni hotel u Hrvatskoj s halal certifikatom kvalitete, koji im je na današnjoj svečanosti uručio voditelj Centra za certificiranje halal kvalitete Aldin Dugonjić. Tijekom procesa dobivanja certifikata Daruvarske toplice morale su ispuniti niz uvjeta.

"Za halal proizvode nužna je kontrola i sprječavanje rizika od njihovog kontakta s onima koje u islamskom svijetu smatraju nedopuštenima. Namirnice se nabavljaju isključivo od certificiranih dobavljača halal proizvoda", objasnila je ravnateljica Daruvarskih toplica Mira Zakora.

"Radnici u kuhinji moraju voditi računa da prilikom pripreme jela upotrebljavaju isključivo halal sirovine te da ih ne miješaju s nedopuštenim sirovinama. Iznimno je važno temeljito oprati i dezinficirati pribor i posuđe te alat i strojeve za pripremu halal jela. Također, prije posluživanja na buffet stolu halal jela moraju se dodatno označiti znakom halal kvalitete i ne smiju se posluživati u istom posuđu s drugim jelima", rekla je Mira Zakora.

Dodala je da "smještajni objekti koji imaju oznaku halal kvalitete moraju voditi računa o uslugama koje nude ciljanom tržištu". Prilikom pripreme smještaja u hotelskoj se sobi mora označiti jugoistok kao smjer okretanja za vrijeme molitvenog obreda s pokaznom strelicom na kojoj piše Qibla. U sobi se mora osigurati prostirka za molitvu (serdžada), molitvenik (Kuran) i brojanica (tesbih) te točan raspored dnevnih molitava (vaktija). U kupaonici trebaju biti osigurana sredstva za osobnu higijenu s halal certifikatom, a u sobi nisu dopuštene slike s portretima ili licima osoba koje islamski vjernici smatraju zabranjenima, objasnila je Zakora.

Uvođenjem halal sustava Daruvarske toplice nastavljaju dugogodišnji razvojni put kojim jačaju svoju konkurentnost u zdravstvenom turizmu i zdravstveno-turističku ponudu na hrvatskom tržištu. (Hina)

Pisane vijesti