Crnoj Gori nedostaje sezonaca

Na Hrvatskom Jadranu tijekom ljeta je na sezonskim poslovima angažirano 105 radnika iz Crne Gore, podaci su Ministarstva unutarnjih poslova koje prenosi portal crnogorskog Javnog servisa RTCG, upozoravajući da znatan broj sezonaca nedostaje i Crnoj Gori.

Državljani Crne Gore su najviše u Hrvatskoj zaposleni kao građevinski radnici, vozači i prodavači.

Sezonska radna snaga ove turističke sezone nedostaje i Crnoj Gori, pa je crnogorski zavod za zapošljavanje u odnosu na prošlu godinu povećao kvotu stranih državljana koji mogu biti zaposleni kao sezonci za oko tri tisuće, na ukupno 18.135 radnika.

"Nemamo dovoljno radne snage. U turizmu imamo potrebu za između pet i sedam tisuća radnika. Crnogorci neće raditi, jer su plaće male. Međutim, one su onolike kolike trenutno mogu biti", kaže predsjednik crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović.

Prosječna plaća sezonskog radnika u Crnoj Gori je oko 500 eura. Procjene crnogorske Vlade su da tijekom godine toj zemlji treba oko 20 tisuća sezonaca.

Stoga je Ministarstvo rada i socijalne skrbi u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore pokrenulo akciju "Zaposlimo domaće", čiji je cilj angažiranje domaće radne snage tijekom ljetne turističke sezone.

Prošlih godina tijekom ljeta sezonski je radilo 10 tisuća radnika Crne Gore, dok je cilj da ih ove godine bide oko 11 tisuća.

U Budvi je, primjerice, ljeti angažirano najviše sezonskih radnika iz inozemstva, više od pet tisuća. Pored Crnogoraca radnici na sezonskim poslovima su uglavnom iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Gostiju više, ugostitelji nezadovoljni

Prema podacima Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, na kraju srpnja u toj zemlji boravilo je gotovo 200 tisuća turista, što je 13 posto više nego lani. Najviše ih je u Budvi, Ulcinju i Herceg Novom.

No, iznajmljivači tvrde da su turistički dolasci prepolovljeni te da statistika pokazuje samo bolju naplatu boravišne takse.

S druge strane, vlasnici luksuznih hotela zadovoljni su ovogodišnjim rezultatima. Za predsjednika crnogorskog turističkog udruženja Žarka Radulovića dobra popunjenost i rast broja turista koji borave u kolektivnim smještajnim kapacitetima su rezultat dobrog poslovanja crnogorskih hotela.

“U hotelima s pet zvjezdica imamo 150 ili 180 kreveta više nego prošle godine. U objektima s četiri zvjezdice je isto tako, ali su kreveti uglavnom u manjim hotelima popunjeni. Hotelijeri očigledno znaju napuniti svoje kapacitete”, kaže Radulović. (Hina/FaH) 

Pisane vijesti