Ugostitelji traže niži PDV; ministar financija: za konkurentnost bitne su i cijene; ministar turizma: moguće je naći rješenje

Koordinacija ugostitelja Hrvatske je Vladi predala zahtjeve u kojima između ostalog traži snižavanje stope PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na 13 posto, te uvođenje vrijednosnih kupona za obavljanje povremenih poslova u turizmu i ugostiteljstvu. Ministar financija Zdravko Marić je u osvrtu na zahtjeve ugostitelja za smanjenjem PDV-a radi podizanja konkurentnosti, rekao da su za njihovu konkurentnost bitne i cijene, a ne samo PDV. Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je kako Ministarstvo turizma vjeruje da je moguće naći rješenje za stopu PDV-a za ugostiteljstvo, te da je to za sada na tragu nekog oblika smanjenja stope za hranu.

Ugostitelji kažu da s obzirom na stanje u kojem se zbog visokog poreznog opterećenja našlo hrvatsko ugostiteljstvo, traže hitne mjere koje će spriječiti daljnji egzodus hrvatske radne snage u zapadne zemlje i propast velikog broja ugostitelja, te zaustaviti nemjerljivu štetu po hrvatski turizam. "Notorna je činjenica da u Hrvatskoj imamo apsolutno najvišu stopu PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na Sredozemlju i jednu od najviših stopa u EU-u", upozoravaju iz koordinacije.

Porezno rasterećenje koje traže odnosi se na snižavanje stope PDV-a na pripremu i posluživanje hrane s 25 na 13 posto, kao i ukidanje poreza na potrošnju na državnoj razini. Zahtijevaju i priznavanje troškova reprezentacije u potpunom iznosu, neoporezivi tretman napojnica te troška smještaja i toplog obroka za sve zaposlenike. Naposljetku, tu je i zahtjev za svrstavanje viškova odnosno manjkova u blagajni u kategoriju lakših poreznih prekršaja.

Kada je riječ o prilagođavanju radnog prava potrebama tržišta rada, iz koordinacije apeliraju na uvođenje vrijednosnih kupona za obavljanje povremenih poslova u turizmu i ugostiteljstvu, po uzoru na model za poljoprivredne sezonce. Tu je i zahtjev za trajanjem bolovanja na teret poslodavaca do najviše osam dana.

Predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić u izjavi za medije ispred Banskih dvora nakon predaje zahtjeva je kazao da očekuje da će proraditi zdrav razum u Vladi i da će shvatiti da ono na što oni već upozoravaju otkad su donesene izmjene zakona o PDV-u, nije normalno i nije dobro. Odgovoru iz Vlade mada se do kraja mjeseca. Upitan pak ima li dojam da Vlada razumije njihove probleme, Vlašić je kazao da su dobili neke pozitivne impulse, no kako se ništa još ne može znati. Potvrdno je odgovorio na pitanje novinara osjećaju li da je ova sezona ugrožena, kazavši da ima jako puno lokacija na Jadranu koje su izuzetno ugrožene.

Predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić uvjeren je da će doći do pada PDV-a doći jer drugog izbora više nema, a vjeruje i da je došlo do svjesnosti onih koji odlučuju. "S naše strane, napraviti ćemo sve da plaće porastu, da kupujemo lokalne proizvode i radimo na kvaliteti, jer nitko nema interesa da nastavimo na ovaj način poslovati", poručuje Jakominić.

Na konstataciju novinara da je ministar financija Zdravko Marić dosta "tvrd" po pitanju snižavanja PDV-a, Jakominić je kazao da razumije njegov stav, no kako se mora razmišljati o građanima, jer smisao države je da zastupa njihove zajedničke interese.

Marić: Za konkurentnost ugostitelja bitne i cijene, a ne samo PDV

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je u osvrtu na zahtjeve ugostitelja za smanjenjem PDV-a radi podizanja konkurentnosti, rekao da su za njihovu konkurentnost bitne i cijene, a ne samo PDV.

"Izdvojimo li samo PDV i gledamo samo kroz prizmu tog poreznog oblika, možemo donositi zaključke da u smislu pojedinih zemalja članica imamo više stope na ugostiteljstvo od nekih drugih mediteranskih zemalja, ali kada govorimo o cjenovnoj konkurentnosti, onda nije pitanje kolika je stopa na dodanu vrijednost već koliko je pitanje ukupnih cijena koje imamo", rekao je Marić nakon sjednice užega kabineta Vlade. Dodao je da je u okviru svih promjena poreznog sustava velik fokus stavljen na malo i srednje poduzetništvo te da najveći dio ugostitelja pripada tom segmentu. 

Nada se da će unutar sljedeća tri tjedna Ministarstvo financija naći dodatne mjere koje će unaprijediti porezni sustav i učiniti ga dodatno konkurentnijim, kako bi bio stimulans poreznim obveznicima i gospodarstvu. "Sigurno ćemo razmatrati i problematiku PDV-a, međutim još je rano donositi bilo kakve zaključke", kazao je Marić. Dodao je kako ne treba gledati jedan segment izdvojeno, te da će se i što se tiče zahtijeva ugostitelja, gledati kompletni porezni sustav.

"Što će se na kraju iznjedriti i s čim ćemo doći kao prijedlogom i što će u konačnici Vlada usvojiti, vidjet ćemo", kazao je te dodao kako je plan da do kraja srpnja imati prijedlog mjera, nakon čega slijedi javno savjetovanje, kako bi nakon toga Vlada te mjere usvojila i na jesen ih uputila u Sabor. Ponovio je kako će se gledati kompletan porezni sustav i svi porezni oblici te da može doći do rasterećenja nađe li se fiskalnog prostora u smislu proračuna.

Koordinacija ugostitelja Hrvatske u srijedu je Vladi predala zahtjeve u kojima između ostalog traži snižavanje stope PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na 13 posto, te uvođenje vrijednosnih kupona za obavljanje povremenih poslova u turizmu i ugostiteljstvu. Traže i ukidanje poreza na potrošnju na državnoj razini. Zahtijevaju i priznavanje troškova reprezentacije u potpunom iznosu, neoporezivi tretman napojnica te troška smještaja i toplog obroka za sve zaposlenike. Naposljetku, tu je i zahtjev za svrstavanje viškova odnosno manjkova u blagajni u kategoriju lakših poreznih prekršaja.

Ceh ugostitelja HOK-a traži žurno smanjenje PDV-a na 13 posto

Hrvatska obrtnička komora (HOK) u srijedu je poručila da su ugostitelji bili odveć strpljivi te da je vrijeme za žurno smanjenje stope PDV-a za ugostiteljstvo na 13 posto, jer će se bez smanjenja te stope nastaviti pad broja obrta u HOK-ovom Cehu ugostitelja i turizma.

"U jeku turističke sezone broj obrta iz Ceha ugostiteljstva i turizma HOK-a je u padu, što pokazuju i najnoviji statistički podaci, a to je posebice znakovito jer se upravo u sezoni unazad više godina bilježio rast broja tih obrta. Stoga pad ove godine smatramo vjesnikom nepovoljnog trenda za hrvatsko ugostiteljstvo te su žurno potrebne mjere koje će rasteretiti ugostitelje", ističu iz HOK-a. Ocjenjuju da je pad broja tih obrta rezultat i negativnog utjecaja stope PDV-a na ugostiteljstvo (hranu i piće) od 25 posto, te da su još od njenog uvođenja upozoravali na negativne posljedice, o čemu najbolje, kako ističu, govori trenutno stanje na terenu koje nije dobro.

"Povećanjem stope PDV-a sa 13 na 25 posto postali smo zemlja s najvećom stopom PDV-a za ugostiteljstvo na Mediteranu, čime je i konkurentnosti hrvatske ponude u odnosu na države u okruženju nanesena neizmjerna šteta", kažu iz HOK-a. Traže hitno snižavanje stope PDV-a na uslugu pripreme i posluživanja hrane na 13 posto, a ako tako ne bude sigurni su da slijedi daljnji pad kvalitete ugostiteljske ponude, a time će iduće turističke sezone, pa i  gospodarstvo u cjelini biti ugroženi. Tome dodaju i kako su snižavanjem stope poreza sa 25 na 13 posto na svježe meso, ribu, voće i povrće stvorene pretpostavke za smanjenje stope PDV-a i u pružanju ugostiteljskih usluga.

Podsjećaju i da je HOK još prije više od dvije godine Ustavnom sudu predložio pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti zbog nejednakog oporezivanja ugostitelja koji nude jednaku uslugu, jer je, kako upozoravaju "PDV ostao niži za one ugostiteljske objekte koji uz uslugu pripremanja i posluživanja hrane nude i uslugu smještaja, a time se, umjesto da ih se zaštiti, izravno 'udarilo' na najmanje gospodarstvenike".

Cappelli o PDV-u za ugostiteljstvo: Vjerujemo da je moguće naći rješenje

Ministar turizma Gari Cappelli u utorak je izjavio kako Ministarstvo turizma vjeruje da je moguće naći rješenje za stopu PDV-a za ugostiteljstvo, te da je to za sada na tragu nekog oblika smanjenja stope za hranu.

"Uvjeren sam da će se u sklopu priprema četvrtog kruga poreznih rasterećenja u mandatu ove Vlade, a koje su u tijeku, zahvatiti i dio turizma i ugostiteljstva", kazao je Cappelli za Hinu.

Dodao je da "ovog trenutka imamo diferenciranu stopu od 13 posto za smještaj, a radi se maksimalno da se izjednači u tom dijelu, dakle oko 13 posto, i za hranu".

Naglasio je da se o tome ozbiljno razgovara u Vladi, te da će, kako se nada, o tome ministar financija Zdravko Marić do kraja ovog mjeseca nešto reći, kada bude predstavljao idući krug poreznih rasterećenja.

Stopa PDV-a za ugostiteljstvo od 25 posto određena je u jesen 2016. i od tada se turistički sektor nada i traži nižu stopu, u skladu s onima koje su u većini mediteranskih i Hrvatskoj susjednih zemalja, a koje se kreću od 5 do nešto malo iznad 10 posto.

Tema smanjenja PDV-a za ugostiteljstvo ponavlja se u javnosti svako malo zadnjih nekoliko godina, a zadnjih par mjeseci i više nakon što su iz Hrvatske udruge turizma i koordinacije ugostitelja Hrvatske apelirali i na Vladu da snizi tu stopu zbog nastavka investicija, ali i povećanja plaća zaposlenima.

Kako se sve više osjeća i vidi nedostatak radnika, pogotovo kvalitetnih, u turizmu i ugostiteljstvu, iz sektora dolaze poruke da bi poslodavci sa smanjenjem stope PDV-a mogli radnicima povećati plaće i tako ih zadržati.
Osim ugostitelja i hotelijera, i turističke odnosno putničke agencije također godinama očekuju sniženje stope PDV-a na svoje usluge, koja je sada 25 posto, kao i rješavanje pitanja dvostrukog oporezivanja domaćih agencija, koje su, po ocjeni strukovnih agencija i udruženja u nekonkurentnom položaju u odnosu na europske. (Hina/FaH) 

Pisane vijesti