Održana radionica UNWTO-a s temom „Rast, inovacije i partnerstvo“

U sklopu održavanja 64. sastanka Komisije za Europu Svjetske turističke organizacije (UNWTO) u Hotelu Esplanade u Zagrebu održana je radionica UNWTO-a s temom „Rast, inovacije i partnerstvo“ na kojoj su predstavljena istraživanja vezana uz prekomjerni turizam i održivost nakon čega su se u raspravi o konkretnim primjerima vodili razgovori o ključnim alatima i sadržajima koje treba uključiti u turističke politike zemalja članica s ciljem promicanja odgovornog turističkog rasta. Ministar turizma Gari Cappelli naglasio je važnost uključivanja turističkih subjekata iz javnog i privatnog sektora u davanju smjernica za budući razvoj turizma u Europi i svijetu.

„Turizam je pokretač brojnih inovativnih i razvojnih procesa, utječe na stvaranje novih radnih mjesta i alat je za zaštitu prirodne i kulturne baštine. Okupljanje na današnjoj radionici UNWTO-a izvrsna je prilika za zajedničko promišljanje o usmjeravanju trendova i politika u smjeru odgovornog, održivog i etičkog turizma“, zaključio je ministar Cappelli.

Na radionici je prisustvovalo više od 90 predstavnika zemalja članica i pridruženih članica Komisije za Europu UNWTO-a, a tvrtke Amadeus, Niantic i Google te Međunarodno kongresno udruženje (ICCA) predstavile su svoje proizvode usmjerene na poboljšanje upravljanja turizmom i održivošću.

U sklopu drugog dijela radionice dr.sc. Renata Tomljenović iz Instituta za turizam, Zagreb održala je prezentaciju o inovacijama u europskom turističkom sektoru. Prezentacija je poslužila kao uvod u raspravu o mogućnostima i potrebama u smislu inovacija i politika potrebnih za poticanje pozitivnih promjena u turizmu.

Predstavnici Svjetske turističke organizacije na kraju dvodnevnog susreta u Zagrebu u sklopu 64. sastanka Komisije za Europu zahvalili su domaćinima na gostoprimstvu te su ponovili kako je Hrvatska jedan on najznačajnijih lidera u inovacijama i postavljanju turističkih trendova te će i u budućnosti ostati važan partner UNWTO-a.

Pisane vijesti