Predstavljene 'Plemićke rute Virovitičko-podravske županije'

U Zagrebu je jučer predstavljen novi adut 'Plemićke rute Virovitičko-podravske županije' - „Centar za posjetitelje - Dvorac Janković" u Suhopolju, atraktivno odredište za sve koji traže novu dimenziju odmora. Romantični dvorci, zanimljive kurije, stotine godina bogate plemićke povijesti i tradicije, bajke i legende, 'Plemićka ruta' nova je atrakcija u bogatoj turističkoj ponudi ove županije. Ova priča povezuje ljetnikovac grofa Draškovića iz 19. stoljeća u Noskovcima, danas poznat kao 'Dravska priča', atraktivno izletište Pustaru Višnjica u blizini Slatine, Dvorac Janković u Suhopolju, heritage hotel Kuriju Janković u Kapela Dvoru i raskošan Dvorac Pejačević u središtu Virovitice.

I Zagrepčani su na plemićkom brunchu uz vrhunska vina ovoga kraja imali priliku doznati što se može zanimljivo vidjeti u županiji na sjeveroistoku Hrvatske koja spaja najljepše od Podravine i Slavonije.

„Prirodna baština, kulturni i sakralni spomenici, tradicija, gastronomija, enologija, ekološka očuvanost naši su aduti i razlozi zbog čega nas je prošle godine posjetilo 16.033 gostiju koji su ostvarili 40.276 noćenja. Cilj nam je raditi na što bogatijoj ponudi, a to će generirati bolje brojke i rezultate“, rekao je Josip Mikolčić iz TZ Virovitičko-podravske županije.

Njegov kolega Luka Sabo prezentirao je ambiciozni projekt Centar za posjetitelje – Dvorac Janković. Njegovo sustavno propadanje srećom je završilo 2012. kada je dvorac došao u vlasništvo Županije koja je nositelj projekta obnove.

„Projekt vrijedan 39.767.716,50 kuna, sufinanciran je bespovratnim sredstvima u visini od 33.419.096,67 kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a odobren u sklopu poziva „Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine. U suradnji s partnerskim institucijama Gradskim muzejom Virovitica, TZ Virovitičko-podravske županije, Razvojnom agencijom VIDRA i Općinom Suhopolje, obnovljeni će dvorac po završetku projekta u srpnju 2019. otvoriti vrata kao Centar za posjetitelje - Dvorac Janković i postat će prepoznatljiva turistička mikro destinacija s 15 soba, multimedijalnom izložbenom dvoranom, 5D kinom i kreativnim laboratorijem“, objasnio je Sabo.

Dvorac je u 18. stoljeću izgradio Elemir pl. Janković, a tri stoljeća njegove turbulentne povijesti nisu mogla proći bez zanimljivih legendi i priča. Jedna od njih kaže kako je grofovu prosidbu odbila mađarska plemkinja kojoj se nije svidio posjed u Suhopolju. To je motiviralo grofa da nadogradi dvorac i zasadi predivan perivoj, ali ljubav im ipak nije bila suđena jer je njegovo srce pripalo kćeri upravitelja imanja.

Dvorac Janković postat će sjajna polazišna točka za istraživanje ljepota Virovitičko-podravske županije poput veličanstvenog Parka prirode Papuk u kojem možete promatrati ptice, planinariti i uživati u prirodi, zanimljive Virovitice koja će jedina na svijetu ponuditi doživljaj u šubert crvenoj i plavoj boji, voziti bicikl, pecati ili samo meditirati na iznimno očuvanoj obali Drave.

I na kraju 'Plemićke rute' gosto mogu nazdraviti vrhunskim vinima iz Orahovice, ili prvim hrvatskim pjenušcem iz Slatine koji se proizvodi još od 1864. godine.

Stranica