Prvi kruzer na novom putničkom terminalu u Gaženici

Brod za kružna putovanja pristao je danas u zadarskoj luci Gaženica, izvijestila je tvrtka Global Ports Holding (GPH), većinska vlasnica koncesionara putničke luke u Gaženici, Zadar International Port Operationsa (ZIPO). Brod MSC Lirica kapaciteta 2679 putnika pristao je uz putnički terminal te je njegovim dolaskom otvorena sezona dolazaka kruzera u Zadar. Putnički terminal u Gaženici jedan je od najmodernijih terminala za putnike na kružnim putovanjima na Mediteranu, a osim brodova koji pristaju uz terminal, u njemu se odvija domaći i međunarodni promet, uključujući prodaju karata.

"Ponosni smo i sretni što je novi terminal dolaskom MSC Lirice i službeno otvoren za putnike na kružnim putovanjima. Otkako je Zadar postao dio naše globalne mreže, svo svoje znanje i ekspertizu koju imamo kad je riječ o upravljanju lukama ulažemo i implementiramo u procese koji će se odvijati na novom terminalu. Svjesni smo da je upravo zgrada terminala prva točka susreta putnika, odnosno turista sa Zadrom. Pružanjem vrhunske usluge posjetiteljima ćemo tako predstaviti Zadar na najbolji mogući način. Ovo je važan korak i za Zadar koji će uskoro postati matična luka za brodove na kružnim putovanjima", ističe u priopćenju direktor ZIPO-a Barbaros Özakan.

Ocijenio je da Gaženica ima idealnu poziciju na Jadranu, s obzirom na geografski smještaj i prometnu infrastrukturu, ali i činjenicu da je u neposrednoj blizini Zadra, jednog od najljepših gradova na Mediteranu. 

"Jednom kad Gaženica postane matična luka za brodove na kružnim putovanjima sa značajnim udjelom u putničkom prijevozu na Jadranu, uz visoke svjetske standarde GPH-a, postat će ključan faktor u razvoju cjelokupne turističke ponude Zadra i Zadarske županije", kaže se u priopćenju.

S dionicama izlistanim na Londonskoj burzi, GPH je lučki operator sa 17 luka na Karibima, Mediteranu, u Aziji i na Pacifiku. Uslužujući preko 7,3 milijuna putnika godišnje, na Mediteranu ostvaruje udjel od 24 posto na tom tržištu. Kompanija je osnovana 2004. godine kao međunarodni operator luka, a njen portfelj danas čine luke za kružna putovanja te komercijalne luke, navodi se u priopćenju.

(Hina) 

Ostale vijesti