Počeo jedan od značajnijih gastronomskih kongresa u Hrvatskoj – Chefs' Stage

Danas i sutra u Šibeniku održava se jedan od značajnijih gastronomskih kongresa u Hrvatskoj – Chefs' Stage, na kojem sudjeluje i državni tajnik Ministarstva turizma Frano Matušić. Na događanju, koje okuplja velika imena hrvatske i svjetske gastro scene, raspravljat će o brojnim pitanjima vezanim uz gastronomiju i ugostiteljstvo, a s ciljem povezivanja ugostitelja, hotelijera, proizvođača, dobavljača, influencera, opinionmakera kao i svih drugih profesionalaca u industriji te ljubitelja kvalitetne gastronomije.

Ususret početku Chefs' Stagea, važnost gastronomije za hrvatski turizam istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli: „Čak 93 posto turista sudjeluje u nekom 'posebnom iskustvu vezanom uz hranu i piće' tijekom turističkog putovanja što ukazuje da je gastronomija sadržaj koji može znatno utjecati na percepciju cijele destinacije kao i na razinu zadovoljstva gostiju cjelokupnim turističkim iskustvom. Hrvatska uspješno gradi imidž kvalitetne gastro destinacije o čemu najbolje svjedoče priznanja u svjetski poznatim vodičima Michelin i Gault & Millau, a uz daljnje povezivanje s lokalnim proizvođačima i izgradnju 'priča i iskustava' vezanih uz naše eno-gastronomske proizvode, Hrvatska može postati jedna od gastro ikona Europe.“
 


Tijekom dva dana Chefs' Stagea održat će se brojne panel diskusije, masterclass s poznatim chefovima i predavanja. Između ostalog, u sklopu događanja održavaju se i paneli vezani uz projekt povezivanja prehrambeno-prerađivačkog sektora i sektora turizma kroz uspostavu lokalnih proizvodnih sustava i teritorijalno brendiranje Republike Hrvatske kao prepoznatljive gourmet destinacije.

Riječ je o projektu koji ima za cilj pozicioniranje Hrvatske kao gastro ikone afirmirane kroz lokalne namirnice, autentične okuse te interpretaciju raznolikog kulturnog nasljeđa, a u svrhu čega će uskoro biti predstavljan i akcijski plan namijenjen razvoju gastro turizma.

Tako je danas na panelu pod nazivom „Što Hrvatskoj treba“ sudjelovao državni tajnik Frano Matušić koji je naglasio kako je gastronomija jedan od temelja razvoja cjelogodišnjeg turizma. Pri tome, rekao je, prema posljednjem istraživanju TOMAS Ljeto 2017, gastronomija je istaknuta kao jedan od glavnih motivacijskih čimbenika dolaska gostiju u Hrvatsku. Naime, prema navedenom istraživanju čak 29 posto ispitanika istaknulo je upravo gastronomiju kao motiv dolaska.
 
„Veliki doprinos dat će i centri kompetentnosti koji će kroz umrežavanje i suradnju s jakim inozemnim centrima pridonijeti jačanju kvalitete obrazovanja u turističko-ugostiteljskim zanimanjima, što će u konačnici utjecati i na kvalitetu gastronomske ponude naše zemlje“, zaključio je državni tajnik Frano Matušić.
 
Drugo izdanje najvećeg gastronomskog kongresa u ovom dijelu Europe, Chefs’ Stage kroz dva dana okuplja 50 hrvatskih i 33 inozemna chefa i profesionalaca među kojima su Elena Arzak, glavno lice baskijskog restorana Arzak koji ima tri Michelinove zvjezdice, poznati hrvatski gastro umjetnici kao što su David Skoko, Mate Janković, Ivan Pažanin, Tea Mamut, domaćin Chefs' Stagea Rudi Štefan te veliki broj međunarodnih imena poput Jonathana Bennoa, Miche Schäfera, Anthonya Genovesea i Alaina Weissgerbera te drugih. Na Chefs' Stageu svoje proizvode predstavit će i 70 hrvatskih proizvođača i vinara, a događanje prati niz predstavnika medija vezanih uz gastronomiju.

Pisane vijesti