Konferencija TURISTIČKI DJELATNIK - Izazovi i mogućnosti: Turističke djelatnike može se privući i zadržati najprije povećanim plaćama sličnim u EU

Bez dostatne i kvalitetne radne snage nema uspješnog turizma, kojemu zadnjih par godina sve više nedostaje radnika, a da bi ih privukli i zadržali osnovno je povećati plaće na razinu sličnu onima u EU okruženju, za što poslodavce treba dodatno rasteretiti, poruka je s konferencije "Turistički djelatnik: Izazovi i mogućnosti". Konferencija, u organizaciji Ministarstva turizma, Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, okupila je predstavnike turizma, konzultante, studente, HGK i HUP-a te ministre turizma, rada i poljoprivrede.

Njihova je zajednička ocjena da uvoz radnika može biti rezervna opcija rješavanja njihova nedostatka u turizmu, ali i drugim djelatnostima te da prije svega treba aktivirati domaću radnu snagu, pogotovo iz redova oko 160 tisuća nezaposlenih.

Ministar turizma Gari Cappelli upozorio je da se nedostatak, ali i zadržavanje radnika u turizmu može riješiti samo u suradnji raznih resora, što se, po njemu, i događa u sklopu rada ove Vlade, pri čemu je dobrim ocijenio mjere poput promocije turističko-ugostiteljskih zanimanja i stipendiranja, za koje, kako je iznio, ima sve više zanimanja, kao i za stalnu edukaciju zaposlenih.

"Uvozne kvote za radnike neka budu rezervna, ali moguća opcija i to je turizmu jako važno. Ove godine je u 'igri' 15.000 dozvola, i ne moramo sve potrošiti, ali neka su tu, jer problem nedostatka radnika evidentno postoji, a imaju ga i druge zemlje u Europi i šire. U Austriji je primjerice ukupno 500 tisuća stranih radnika, od kojih je oko 90 tisuća u turizmu, a od naših oko 150 tisuća ukupno zaposlenih u turizmu tek je oko 5 posto stranih, pa smo po tome još daleko ispod prosjeka nekih europskih zemalja", poručio je Cappelli.

„U zemlji iznimnog turističkog potencijala kao što je Hrvatska, napore i dostupne resurse usmjeravamo prema edukaciji, aktivaciji i popularizaciji turističkih i ugostiteljskih zanimanja. Zbog toga sam iznimno zadovoljan što ćemo putem Regionalnih centara kompetentnosti osigurati kvalitetnu i suvremenu izobrazbu kadrova za turizam i ugostiteljstvo, uz aktivnu potporu i suradnju vrhunskih stručnjaka iz javnog i privatnog sektora. Vjerujem kako ovim projektom kreće novo doba za ljudske potencijale u turizmu na korist zaposlenika koji će dobiti vrhunsko znanje u skladu sa suvremenim trendovima na tržištu, ali i na korist poslodavaca koji će dobiti kvalitetnu radnu snagu s praktičnim iskustvom“, rekao je ministar turizma Gari Cappelli.

„Zadovoljstvo mi je da akcijama koje smo ministar Cappelli i Zavod za zapošljavanje proveli osiguravamo maksimalnu domaću radnu snagu za poslove turizma. Zadovoljstvo mi je da smo provedbom mirovinske reforme omogućili i rad umirovljenicima. Cilj nam je maksimalno aktivirati domaću radnu snagu i podsjećamo da smo u trećem godišnjem anketiranju radnika nedavno ustvrdili da je 20 tisuća njih zainteresirano zarad u turizmu i za njih smo organizirali Dane poslova u turizmu“, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Tome streme, kako je kazao ministar rada i mirovinskog sustava, sve mjere koje poduzimaju to ministarstvo i Vlada, u suradnji s HUP-om, HGK, HZZ-om i socijalnim partnerima, ali i mirovinska reforma koja uz ostalo i  umirovljenicima omogućava privremene poslove. Naglasio je da se ove godine u posebnoj anketi oko 20 tisuća nezaposlenih prijavilo kao zainteresirani za poslove u turizmu.

"Ova Vlada je do sada uložila 4,5 milijardi kuna za zapošljavanje, od čega samo ove godine 2 milijarde, a zadovoljni smo i odazivom na mjeru 'stalni sezonac' koja je u turizmu prošle godine obuhvatila 5.700 radnika, i ne samo više u Istri nego se širi i na druge krajeve", kazao je Pavić. Važnim smatra razvoj vještina kod radnika, čime bi trebali pridonijeti budući centri kompetentnosti.

„Vlada čini sve u njenoj moći da kroz zakonska rješenja, od poreznih olakšica, do europskih fondova olakša poslovanje tvrtkama i veću zaposlenost. Moramo prije svega uložiti u edukaciju u obrazovni sustav i tu možemo napraviti najveći iskorak. Centri kompetencija koje radimo u sektoru turizma, njih šest, će zasigurno u tome pomoći kao i stipendije koje se daju na razini srednjih  škola, ali prije svega promocija zanimanja koja moraju biti privlačnija našim srednjoškolcima. Ne možemo odmah danas riješiti probleme, ali jednom ustrajnom politikom koju ova Vlada već ima to je moguće riješiti“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Konkurentne plaće najvažnije za zadržavanje radnika

Predsjednik HGK Luka Burilović istaknuo je da su trajna rješenja nedostatka radnika usklađenost obrazovanja s tržištem rada, povećanje plaća i bolji uvjeti rada.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja poručila je da turizmu treba snažna podrška Vlade i zbog ekonomskih migracija i iseljavanja.

"Vlada je učinila neke korake i donijela neke mjere rasterećenja poslodavaca, ali to još nije dovoljno, treba još unaprijediti uvjete rada i povećati plaće, o čemu su u tijeku pregovori sa socijalnim partnerima. Važno bi bilo da plaće budu konkurentne u EU okvirima, to je najvažnije za zadržavanje radnika, a za to trebaju i ciljana porezna rasterećenja, od rada do PDV-a, te se nadamo da će Vlada nastaviti u suradnji s poslodavcima tražiti prava rješenja", upozorila je Deranja.

Nakon pozdravnih govora uslijedila je prva panel diskusija „Kako privući i zadržati turističkog djelatnika?“ na kojoj su sudjelovali državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ružica Hrga, direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić, direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić te Dominik Walch, Institute for Advanced Studies, Beč.

Program je završio drugom panel diskusijom „Upravljanje ljudskim potencijalima – obrazovanje za turizam“ u kojoj su sudjelovali državni tajnik u Ministarstvu turizma  Frano Matušić, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo, posebna savjetnica ministra rada i mirovinskog sustava Ivanka Springer, Ivo Bilić, predstavnik regionalnog centra kompetentnosti - Split, potpredsjednica za poslovni razvoj i korporativne poslove Ivana Budin Arhanić, Valamar Riviera d.d. te Katarina Bevanda, vlasnica francuske slastičarnice Miss Delice. Kao dugoročno rješenje problema radne snage u turizmu, predstavljeni su Regionalni centri kompetentnosti u turizmu koji će djelovati u šest gradova, Zaboku, Splitu, Osijeku, Opatiji, Puli i Duborvniku.

Najveća hotelska kompanija u Hrvatskoj Valamar Riviera po riječima njezine potpredsjednice za poslovni razvoj Ivane Budin Arhanić godinama puno ulaže u radnike i uvjete rada, svjesna da bez kvalitetnog radnika nema uspjeha.

"U Valamaru uspijevamo i dalje privući dovoljan broj radnika za sezonski rad, ali to nije ključ dugoročnog uspjeha", rekla je i dodala kako je zaposlenima bitno pružiti uvjete za rast i razvoj karijere paralelno s rastom tvrtke.

Najavila je da će Valamar ove godine na vrhuncu sezone zapošljavati oko sedam tisuća djelatnika, što je 400 više nego prošle sezone, a taj je rast, kako je naglasila, uvjetovan i njihovim velikim investicijama ove godine od oko 100 milijuna eura u razvoj novih projekata u turizmu. 

"Plaćama ćemo se morati približiti zemljama u EU okruženju da bi sačuvali konkurentnost i sektora i zadržali radnike", upozorila je.

Direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić smatra pak da se neće puno postići ako se u iduće dvije do tri godine plaće zaposlenih u turizmu ne povećaju 30 do 40 posto, odnosno bar oko 10 posto godišnje.

"To bi bilo najvažnije, jer plaće u hrvatskom turizmu i ugostiteljstvu, koje su lani u prosjeku iznosile nešto malo iznad 5.000 kuna, za primjerice austrijskim plaćama u tom sektoru zaostaju za više od 90 posto, a za slovenskim za oko 30 posto. Jednostavno nam dođu poslodavci iz tih zemalja i odvedu radnike za više plaće, a ne zato jer se nekome baš ide iz zemlje", kaže Ostojić.

Nada se da će se obistiniti obećanja iz MUP-a da će se uvozne dozvole za radnike u turizmu ove godine brže realizirati, za oko sedam dana nakon što ih netko zatraži, ali svi su u sektoru, kako kaže, svjesni da su to privremene mjere, jer jedine koje su pravi put je povećanje plaća.

Vlasnik manjeg luksuznog hotela i predsjednik Grupacije jedinstvenih luksuznih hotela pri HGK Nenad Nizić ističe pak da luksuzni hoteli možda imaju najmanje problema s radnicima, jer većinom rade cijelu godinu i s dobrim ugovorima 'za stalno' privlače i zadržavaju kvalitetnu radnu snagu, no i njima bi dobro došla veća porezna i druga rasterećenja. 

Cilj konferencije bio je razgovarati o trenutnom stanju na tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva, potrebama poslodavaca i tržišta rada pri zapošljavanju i (daljnjem) obrazovanju sadašnjih i budućih djelatnika u području turizma. Također predstavljeni su koncepti i aktivnosti regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, analizirana su zanimanja budućnosti u turizmu te su predstavljena nastojanja EU fondova za zapošljavanje i obrazovanje u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Konstruktivna rasprava sudionika konferencije polučila je i konkretne zaključke i mjere koje se prvenstveno temelje na zajedničkom angažmanu i sinergiji rada svih dionika u turizmu. Uz unapređenje kvalitete uvjeta rada kao osnovnog postulata, zajednički cilj trebalo bi biti poticanje cjelogodišnjeg zapošljavanja i cjelogodišnjeg turizma, boljeg povezivanja gospodarstva s tržištem rada te pružanje mogućnost kvalitetnog i stručnog obrazovanja mladih u ovom sektoru.

Kroz panel rasprave također je istaknuta nužnost pojednostavljenje modela zapošljavanja stranaca te uvođenja fleksibilnijeg modela za zapošljavanje stranih radnika kada se dokaže da na hrvatskom tržištu nema raspoložive radne snage te smanjenja administrativnih prepreka u postupku zapošljavanja stranaca unutar kvotnog sustava.

Isto tako, na konferenciji je najavljena uspostava državnog inspektorata koji ima za cilj suzbijanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije. Cilj rada inspektorata koji će djelovati od travnja ove godine jest postići veću kontrolu primjene minimalnih plaća u ugostiteljstvu te utvrđivanje nepravilnosti u poslovanju za koje će inspektori moći prekršiteljima izdati opomenu (ne kaznu) i rok u kojem može ispraviti utvrđene nepravilnosti u poslovanju.

Ministarstvo turizma, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Hrvatski zavod za zapošljavanje obvezali su se za osmišljavanje novih akcija u cilju popularizacije zanimanja u turizmu i aktivacije domaće radne snage kao i za nastavak već tradicionalnih Dana poslova u turizmu. U cilju popularizacije zanimanja i aktiviranja mladih za sektor turizma i ugostiteljstva, Ministarstvo turizma će pojačati sufinanciranje, tj. povećati broj stipendija za učenike i studente koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma. (Hina/Mint)


Pisane vijesti