Cappelli i Počivalšek u Sloveniji o budućoj suradnji

Ministar turizma Gari Cappelli danas je boravio u Sloveniji gdje se sastao s ministrom za gospodarski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije Zdravkom Počivalšekom s kojim je obišao sajam Alpe-Adria u Ljubljani posvećen zelenom i aktivnom turizmu, koji se održava do 2. veljače, uz sudjelovanje više od 330 turističkih predstavnika iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Italije, Austrije, Madžarske, Češke republike i Nepala.

Ministri Cappelli i Počivalšek potvrdili su uspješnu suradnju dviju zemalja, posebice u turizmu, o čemu svjedoči i zajednička promocijska aktivnost na dalekim tržištima. Naime, od 2010. Hrvatska i Slovenija promoviraju se na dalekim tržištima poput Japana, Južna Koreje, Kine i Brazila, pod sloganom "Experience Croatia, Feel Slovenia”.

Ministar Cappelli u razgovoru s ministrom Počivalšekom, naglasio je kako je ova godina proglašena godinom turizma Kine i Hrvatske, kao i da će Hrvatska biti domaćin važnog skupa Kina+16 na premijerskoj razini u travnju ove godine.
 
„Kada govorimo o dalekim tržištima, hrvatska i slovenska turistička ponuda se odlično nadopunjavanju. Imamo puno toga zajedničkoga i vjerujem kako ćemo nastaviti kvalitetno surađivati. Gosti iz Slovenije jadni su od naših najvjernijih turista te zauzimaju drugo mjesto po broju ostvarenih noćenja“, rekao je ministar turizma Gari Cappelli.
 
„Hrvatska nam je uvijek bila dobar partner. Turizam nas povezuje, ali i brojni projekti iz drugih djelatnosti. Nedavno smo boravili u Šangaju i još jednom smo imali priliku vidjeti koliko smo pojedinačno malo područje za tako  veliko tržište poput Kine, ali zato se zajedno tamo možemo puno kvalitetnije predstaviti“, istaknuo je ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Slovenije Zdravko Počivalšek.
 
Podsjećamo, tijekom 2018. godine gosti iz Slovenije bili su među najbrojnijim turistima u Hrvatskoj. Prema podacima iz sustava e-Visitor Hrvatsku je u 2018. godini posjetilo ukupno 1,5 milijuna gostiju iz Slovenije, koji su ostvarili 10,5 milijuna noćenja, to jest, po ukupnom broju noćenja Slovenci su bili drugi najbrojniji gosti u Hrvatskoj. Najviše su boravili u Umagu, Malom Lošinju, Novigradu te Medulinu.

Pisane vijesti