Održan okrugli stol ''Turistički sektor i uloga socijalnog dijaloga''

Jučer je u Zagrebu održan okrugli stol predstavnika javnog sektora i partnera na projektu ''Turistički sektor i uloga socijalnog dijaloga'' u prostorijama Sindikata turizma i usluga Hrvatske. Projekt ''Turistički sektor i uloga socijalnog dijaloga'' financiran je iz Europskog socijalnog fonda (ESF). Ukupna vrijednost bespovratnih sredstava za njegovu provedbu iznosi nešto više od 1,43 milijuna kuna. Nositelj je Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) s udrugama iz sektora turizma: Udruga poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA), Kamping udruženje Hrvatske (KUH), Hrvatski ferijalni i hostelski savez (HFHS) te Nacionalna udrugu obiteljskih i malih hotela (OMH). 

Sudionike su uvodno pozdravili predsjednik STUH-a, Eduard Andrić i dr.sc. Iva Bahunek, direktorica Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske, poslije čega je predstavljen projekt ''Turistički sektor i uloga socijalnog dijaloga''.

Pomoćnica ministra turizma, Monika Udovičić pozdravila je inicijativu udruga koje su otvorile temu ključnih pitanja od zajedničkog interesa sektora. Pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava, Marija Knežević Kajari pozdravila je približavanje i praćenje EU regulative ukazavši na potrebu za formiranjem Uprave za radno pravo.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ante Lončar, potaknuo je promišljanje dionika projekta da kroz analizu o Industrijskim odnosima odgovore na pitanje 'do koje razine plaće djelatnika u turizmu mogu rasti?', dok je ravnatelj Instituta za turizam, Damir Krešić, kao važnost istaknuo porezni tretman koji opterećuje turistički sustav.

Cilj projekta je predstaviti komunikacijski alat koji će putem radionica i tri analize biti primijenjen u šest vodećih udruženja turističkog sektora. Edukacijama o sektorskim politikama i komunikacijskim vještinama, ojačat će se glas socijalnih partnera, poslodavaca i struke. Ideja projekta proizašla je iz osluškivanja potreba struke za unificiranim standardima komunikacije te njihovom promjenjivošću s obzirom na okruženje. Buduća komunikacija između vladinih tijela i struke proizlazi iz suradnje i komunikacije unutar sektora što projekt prati stavljajući naglasak na instrumente socijalnog dijaloga i pronalaženje zajedničkog jezika. Misija projekta je razvoj i održavanje poslovnih procesa s domaćim i stranim partnerima s naglaskom na kvalitetu komunikacije i njenu nedvosmislenost.

Projekt omogućuje partnerima unaprjeđenje komunikacijskih vještina kroz radionice pod mentorstvom vodećih stručnjaka iz područja komunikacije i turizma, a po njihovu završetku sudionici će dobiti uvjerenja ''Specijalist za socijalni dijalog''. Također, projektom je predviđena i izrada tri analize pod nazivima: 'Industrijski odnosi – radni odnosi, uvjeti rada, radna snaga turističkog gospodarstva RH, obrazovanje', 'Prijedlog ekonomskih politika – destinacijski menadžment' te 'Utjecaj komunikacijskih vještina sindikata na kolektivno pregovaranje s partnerima unutar turističkog gospodarstva'.

Jedan od ciljeva projekta je i unaprjeđenje odnosa s vodećim europskim organizacijama u odnosu na zahtjeve europskog okruženja (političkog, strukovnog i gospodarskog). Povezivanjem nacionalnog turističkog sektora s europskim i stalnim usavršavanjem komunikacijskih procesa stvara se prostor za kvalitetnu i neometanu komunikaciju svih dionika u turizmu Republike Hrvatske.



Pisane vijesti