Otvorene adventske turističko-kulturne manifestacije diljem Hrvatske

"Advent u Zagrebu" svečano je otvoren paljenjem prve adventske svijeće koju su na Trgu bana Jelačića upalili predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Paljenjem svijeća na velikoj jelki počeo je i “Ledeni Orion“, vinkovački advent. Uz tradicionalnu kolendu na dubrovačkom Stradunu otvoren je 5. Dubrovački zimski festival, uz najavu rasta turističkog prometa jer će grad nakon 10. prosinca biti zračnim linijama izravno povezan sa sedam europskih odredišta. Prigodnim programom na Trgu Republike Hrvatske u središtu Vukovara počeo je ovogodišnji Advent u Vukovaru, u sklopu kojega će se održati niz događanja i po prvi puta manifestacija „SVI zaJEDNO za radost Božića u Vukovaru".

Prvu svijeću u Zagrebu je u subotu navečer zapalio gradonačelnik grada Zagreba na vijencu oko Manduševca uz nastup kulturno-umjetničkih društava koji su u narodnim nošnjama i uz božićne pjesme otvorili adventska događanja ususret Božiću. Oko Manduševca okupilo se mnoštvo Zagrepčana i turista, a s oduševljenjem je pozdravljen trenutak paljenja adventskih svjećica na središnjem zagrebačkom trgu.

Nakon što je zapaljena prva adventska svijeća, predsjednica Republike Hrvatske otvorila je i Božićnu bajku, lokaciju s bajkovitim kućicama na Trgu bana Jelačića s božićnom gastronomskom ponudom i glazbenim božićnim hitovima.

Na večerašnjem otvorenju  zagrebačkog adventa bili su i izaslanik predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, ministar turizma Gari Cappelli i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić.

"Svečano proglašavam Božićnu bajku otvorenom. Neka krene padat' snijeg!", rekla je predsjednica nakon čega su se pahulje umjetnog snijega zavijorile iznad adventskih kućica uz oduševljenje brojnih turista. Predsjednica je također pozvala Zagrepčane i njihove goste da posjete 'Advent na Prekrižju', gdje je njezin ured po drugi put uoči Božića otvorio vrata kompleksa na Pantovčaku.

U subotu navečer svečano je  otvoren i Ledeni park na Trgu kralja Tomislava, najveće klizalište na otvorenom u ovom dijelu Europe.

Advent u Zagrebu tri puta za redom bio je europski pobjednik natjecanja European Best Christmas Destination. Riječ je o jednoj od najvažnijih turističko-kulturnih manifestacija za zagrebački i hrvatski turizam, koja bogatim programom želi stvoriti što ljepši predblagdanski ugođaj.

Počeo Ledeni Orion

Otvarajući predblagdansku manifestaciju vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić pozvao je sugrađane na svakodnevno druženje u pješačkoj zoni te izrazio uvjerenje da će ponešto zanimljivoga na „Ledenom Orionu“ naći svi, od najmlađih do onih starijih Vinkovčana.

„Uživajte u klizalištu sa što manje padova, uživajte u delikatesama koje vam nude naši ugostitelji i hvala vam što podržavate Advent u Vinkovcima i napore gradske uprave da oživi središte grada“, poručio je Bosančić.

Organizatori  manifestacije kojom se Vinkovčani uvode u blagdan Božića su grad Vinkovci, Turistička zajednica Vinkovaca i tvrtka „Novosti“.

U pješačkoj zoni otvoren je i Božićni sajam, a na petnaestak novoizrađenih štandova, u čijem su nastanku sudjelovali učenici vinkovačke Drvodjelsko-tehničke škole, predstavljat će se lokalni gospodarstvenici, obrtnici, OPG-ovi i rukotvorci.

U nastavku u pješačkoj zoni postavljeno je dosad najveće klizalište koje se prostire na više od 500 četvornih metara, a  oko njega na 12 štandova-kućica vinkovački ugostitelji svakodnevno će nuditi bogat izbor pića i jela.

Među njima je i sve popularniji „Buba-bar“, ugostiteljski objekt Udruge osoba s invaliditetom „Bubamara“ u kojem rade članovi udruge, uglavnom oni s Downovim sindromom.

Otvoren 5. Dubrovački zimski festival, očekuje se rast turističkog prometa

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković tom prilikom je poručio kako će u programu Zimskog festivala svatko od domaćih i gostiju pronaći nešto za sebe.

„Htjeli smo da cijeli grad diše u duhu Došašća i Božića. Potrudili smo se oko dočeka Nove godine koji bi trebao privući u Dubrovnik velik broj gostiju kao i lani“, rekao je Franković.
Gradonačelnik Frankovićev ističe kako su programom kroz zabavne sadržaje i ugostiteljsku ponudu na kućicama obuhvatiti široku publiku, na što više mjesta na području Dubrovnika, a ne samo povijesne jezgre grada.

Direktorica dubrovačke Turističke zajednice Romana Vlašić rekla je da se već sad bilježi rast turističkog prometa od oko 15 posto, a uz domaće goste najbrojniji su gosti iz regije te iz SAD-a, Japana i Koreje.

„Organizirali smo za strane posjetitelje besplatne razglede grada i nastup Folklornog ansambla Linđo subotom, a pripremili smo i letak s gastronomskom ponudom četrdesetak dubrovačkih restorana“, rekla je Vlašić.

Nositelj programa 5. Dubrovačkog zimskog festivala je Javna ustanova u kulturi Dubrovačke ljetne igre.   

Otvoren Advent u Vukovaru „SVI zaJEDNO za radost Božića u Vukovaru"

"Cilj nam je da Advent u Vukovaru postane jedinstvena i prepoznatljiva manifestacija koja će Vukovarcima i svim gostima iduća četiri tjedna Došašća ispuniti nadom i iščekivanjem, mirom, radošću, veseljem i ljubavlju", poručio je gradonačelnik Ivan Penava koji je Advent u Vukovaru u subotu proglasio otvorenim.

Tijekom događanja  „SVI zaJEDNO za radost Božića u Vukovaru" u gradu će u iduća četiri tjedna boraviti djeca iz svih dijelova Hrvatske i kroz glazbene, plesne i kreativne radionice družit će se s Vukovarcima.

U kreativnim radionicama za najmlađe sudjelovat će mališani iz brojnih hrvatskih gradova, a zajedno s malim Vukovarcima izrađivat će ukrase za 24 jelke, koje će na Badnjak biti darovane potrebitim obiteljima s troje i više djece u sklopu humanitarne akcije „Vukovarski adventski kalendar dobrote". 

U sklopu Adventa u Vukovaru i ove će se godine održati tradicionalne Vukovarske adventske svečanosti u Dvorcu Eltz, upriličit će se i doček sv. Nikole, otvoriti klizalište, a održavat će se i Božični sajam.

Sisački "Božić u gradu"

Paljenjem prve adventske svijeće u nedjelju navečer, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček simbolično je otvorila manifestaciju "Božić u gradu", koja će se odvijati do kraja prosinca.

Prigodni koncert božićnih pjesama tom su prigodom izveli članovi pjevačkog zbora i tamburaškog sastava sisačkog Folklornog ansambla "Ivan Goran Kovačić", pod vodstvom dirigentice Ive Mihelić. Već na početku manifestacije održano je nekoliko kreativnih radionica i kazališnih predstava za najmlađe, a podnevni su koncert na pozornici u središtu Siska izveli članovi Gradske limene glazbe iz Petrinje.

Program se nastavlja u četvrtak, 6. prosinca, dočekom svetog Nikole i trajat će sve do 31. prosinca, kada se u 11 sati najprije organizira Dječji doček Nove godine, a zatim u 22 sata i tradicionalni doček Nove godine na otvorenom uz glazbeni program.

Brojne zabavne i glazbene priredbe u sisačkoj gradskoj pješačkoj zoni, popraćene su i gastronomskom ponudom i prigodnom božićnom prodajom. 

Prva adventska svijeća zapaljena na pulskoj fontani

Prvu adventsku svijeću u središtu Pule, na fontani gdje je postavljen adventski vijenac, upalila je u nedjelju zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, a vijenac je blagoslovio župnik pulske katedrale Rikardo Lekaj.

Do blagdana Božića svake nedjelje tradicionalno će se upaliti po jedna svijeća, četiri svijeće za četiri nedjelje došašća.

Prigodni program u Puli uveličao je zbor Encijan Slovenskog kulturnog društva, kojemu je zamjenica gradonačelnika zahvalila na ovoj lijepoj kršćanskoj tradiciji. Dodala je da adventski vijenac i njegove svijeće bude toplinu i zajedništvo u nama, ali ne samo zajedništvo obitelji koje se okupljaju oko blagdanskog stola, već i zajedništvo svih ljudi.

Nakon nastupa zbora Slovenskog kulturnog društva, idućih će nedjelja paljenje preostalih adventskih svijeća popratiti prigodni glazbeni programi zborova talijanske i albanske nacionalne manjine te zbora Matko Brajša Rašan.
(Hina/FaH)

Pisane vijesti