Ministar turizma Gari Cappelli: Želimo održivi, odgovorni i kvalitetni turizam

Održivi razvoj kao pravilo, a ne iznimka u modernom upravljanju turizmom, poruka je Prve godišnje konferencije posvećene održivosti turizma u organizaciji zajedničkog opservatorija Ministarstva turizma i Instituta za turizam, CROSTO. S ciljem isticanja nužnosti mjerenja održivosti u praksi na svim razinama u turizmu, konferencija je okupila više od stotinu i dvadeset sudionika iz dvadesetak zemalja te velik broj domaćih i inozemnih stručnjaka koji su raspravljali o pokazateljima održivosti u teoriji i praksi, utvrđivanju granica rasta te važnosti uspostavljanja sustava praćenja pokazatelja održivog turizma. Svečanom otvorenju uz ministra turizma Garija Cappellija nazočili su pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof te ravnatelj Instituta za turizam Damir Krešić.

Tom prilikom, ministar Cappelli je istaknuo važnost razvoja turizma koji se temelji na održivosti, odgovornosti i kvaliteti.

„Danas je prilika da se svi podsjetimo kako održivost nije samo „zeleno“ poslovanje, to je i odgovorno upravljanje svim procesima u destinaciji koji će, kroz smanjenje sezonalnosti i bolju zaposlenost, u konačnici doprinijeti očuvanju baštine i donijeti veću društveno-gospodarsku korist svojim lokalnim zajednicama, ali i šire. Strateški cilj Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice jest snažnije raditi na razvoju cjelogodišnjeg turizma, pozicionirati Hrvatsku kao avio destinaciju te ojačati turizam na kontinentu, a sve to može se postići jačanjem posebnih oblika turizma kao što su zdravstveni, poslovni, kulturni, gastro, ciklo i nautički turizam. Da Hrvatska promišlja održivo, vidljivo je iz brojnih aktivnosti Ministarstva turizma, kao i brojnih drugih dionika hrvatskog turizma. Sljedeće godine ministarstvo će sufinancirati upravo projekte vezane uz održivi razvoj“, naglasio je ministar turizma Gari Cappelli.
 
Konferencija CROSTO opservatorija „Mjerenje održivosti turizma u praksi“ održana je u organizaciji Ministarstva turizma i Instituta za turizam te pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske. CROSTO je zajednički opservatorij održivog razvoja turizma Ministarstva turizma i Instituta za turizam uspostavljen 2016. godine u okviru kojeg se razvoj turizma, njegovi ekonomski, okolišni, prostorni i društveni učinci prate putem primjene sustava pokazatelja ETIS (European Tourism Indicators System) razvijenog od strane Europske komisije.

Više informacija o održivom turizmu u RH i radu CROSTO opservatorija možete pronaći na mrežnim stranicama www.crosto.hr.

Pisane vijesti