Ministar Cappelli na XXI. kongresu hotelijera: Promijenit će se kategorija 20-ak tisuća privatnih smještajnih jedinica

Privatni iznajmljivači uskoro će morati rekategorizirati svoje objekte, jer rekategorizacija nije obavljena više od 20 godina, a kategoriju bi pritom moglo promijeniti više od 20.000 smještajnih jedinica, rekao je u srijedu ministar turizma Gari Cappelli. On je na Kongresu Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske podsjetio na nedavno stupanje na snagu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti na temelju kojega će uskoro krenuti rekategorizacija. ​Govoreći o aktualnom stanju u turizmu odnosno tekućoj turističkoj godini, spomenuo je i mogućnost smanjenja PDV-a u ugostiteljstvu, konkretno na dio koji se tiče ponude hrane.

"Vrijeme je da razmislimo što i u kojem smjeru s obiteljskim smještajem. Rekategorizacija će dati dobar rezime i više od 20.000 smještajnih kapaciteta bit će rekategorizirano, jer nisu rekategorizirani 20 i više godina. Hotelijeri svake četiri godine moraju obaviti rekategorizaciju pa mislim da je vrijeme da to napravimo i za privatni smještaj", rekao je Cappelli. 

Najvećim problemom sektora istaknuo manjak turističkih radnika, dodavši kako se s tim problemom susreće i dobar dio Europe. Iznio je kako hrvatski turizam zapošljava oko 150.000 ljudi. Za potrebe sljedeće turističke sezone, naveo je, Hrvatskoj će trebati 15.000 djelatnika, što će se nastojati osigurati povećanim kvotama za strane radnike i prekvalifikacijom. Ocijenio je da hrvatski turizam nije bio spreman na značajan odlazak radnika u inozemstvu.

Tipični turist koji posjećuje Hrvatsku po njegovim riječima ima prosječno 41,5 godina i najčešće dolazi iz jednog od pet glavnih emitivnih tržišta: Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske i Češke. Prosječna mu je dnevna potrošnja 79 eura, odnosno 122 eura u hotelima. 

Oko 47 posto od svih posjetitelja boravi u privatnom smještaju, 29 posto u hotelima, a 24 posto u kampovima. U hotelima, gdje je oko 171 tisuća kreveta, ostvari se 24 posto noćenja. U hotelima najviše borave gosti iz Njemačke, Hrvatske, Velike Britanije i Slovenije.

Cappelli za 2019. godinu očekuje investicije u hrvatskom turizmu nešto veće od jedne milijarde eura.

Otkrio je i da se za 2019., intenzivno razmatra uvođenje direktne avio-linije s Kinom iz koje bi nam, predviđa, moglo doći 50-ak posto više gostiju nego ove godine.  

Profesorica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije Dora Smolčić Jurdana rekla je da ove godine očekuje rast fizičkih pokazatelja u odnosu na prošlu. 

Prema rezultatima istraživanja o poslovanju hotela na uzorku od 100 hotela s 20.325 kreveta, za razdoblje od siječnja do rujna, prosječna popunjenost hotela bila je 68 posto, ali s velikim oscilacijama. Tako je prosječna popunjenost u siječnju iznosila 12 posto, a u kolovozu 93 posto, iznijela je Smolčić Jurdana.

Novoizabrani predsjednik Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske Veljko Ostojić, istaknuo je utjecaj turizma na kvalitetu života u Hrvatskoj. 

"Bude li turizmu bolje, svim građanima ove zemlje bit će bolje", zaključio je Ostojić.

XXI. kongres hotelijera u organizaciji Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) održava se 28. i 29. studenoga 2018. godine u Sheraton Zagreb Hotelu kao svojevrsna retrospektiva tekuće turističke godine. Pokrovitelji kongresa su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo turizma i Grad Zagreb.

Teme panel rasprava prvog dana kogresa su: "Overtourism – Otvaranje s gradonačelnicima", na kojem će predstavnici hrvatskih i europskih gradova govoriti o izazovima s kojima se hotelijeri susreću u odnosu na turizam; "Migracije 21. stoljeća: Potraga za prilikom", na kojemu sudjeluju predstavnici veleposlanstava; "Plaće u hotelijerstvu", uvod u panel raspravu dat će Susanne Kraus Winkler, iz HOTREC-a, predstavljanjem studije plaća u hotelijerskom sektoru u Hrvatskoj i Europi.

Drugi dan kongresa počinje prezentacijom "Budućnost turizma: Rast kroz održivost" koju će izložiti Daniela Angelina Jelinčić iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose, poslije čega će uslijediti panel rasprava uz predstavnike ministarstava i udruga. Na sljedećoj panel raspravi "Sinergija hotelijerstva i kreativnih i kulturnih industrija" kao uvod bit će prikazan film "Najduži dan u životu arhitekta", a u raspravi će sudjelovat predstavnici iz područja kulture, filma, glauzbe, dizajna i arhitekture. (Hina/Mint)

Pisane vijesti