Konferencija o upravljanju održivim turizmom u Natura 2000 i zaštićenim područjima

Od 22. do 24. listopada u Opatiji se održava konferencija o upravljanju održivim turizmom u Natura 2000 i zaštićenim područjima. Konferenciju organiziraju WWF Adria i partneri u okviru Interreg projekta ˝Ekoturizam srednje Europe: alati za zaštitu prirode - CEETO˝. Domaćin konferencije je direktor WWF Adrije Deni Porej, koji će uz zamjenika župana Primorsko-goranske županije otvoriti događanje. Pomoćnik ministra za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer i predstavnik Ministarstva turizma osvrnut će se na sinergiju između razvoja turizma i očuvanja prirode te smanjenja pritiska na zaštićena i Natura 2000 područja.

Svoje dugogodišnje iskustvo u razvoju održivog turizma u zaštićenim i Natura 2000 područjima podijelit će direktorica EUROPARC Federacije Carol Ritchie, predstavnik Ministarstva poljoprivrede i okoliša njemačke savezne države Mecklenburg-Vorpommern Olaf Ostermann i čelnik talijanske delegacije Alpske konvencije i koordinator bilateralne suradnje u karpatskoj i balkanskoj regiji talijanskog Ministarstva okoliša, zaštite teritorija i mora Paolo Angelini.

Predstavnici upravljača Natura 2000 i zaštićenih područja te predstavnici poslovnog sektora kao i civilnog društva, prezentirat će dobre prakse u upravljanju turizmom u tim područjima, uključivanju dionika i razvoju lokalne ekonomije. Jedan od takvih primjera je Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli kojeg će sudionici posjetiti tijekom konferencije.

Zanimljivu perspektivu arhitektonskog dvojca, Saše Košute i Idisa Turata, s temom utjecaja turizma na izgled krajobraza, čut ćemo na samom kraju konferencije kao inspiraciju ili daljnje razmišljanje svima koji na bilo koji način utječu na korištenje prirodnih resursa i planiranje prostora i razvoja.

Više o konferenciji na stranicama CEETO.

Najave