Kalmeta očekuje dolazak 10 milijuna turista ove sezone

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta na današnjem sastanku Vladina Povjerenstva za pripremu turističku sezonu u Opatiji izrazio je očekivanja o dolasku 10 milijuna turista ove godine u Hrvatsku.

Za ovu je godinu bilo predviđeno povećanje turističkog prometa do dva posto, ali pokazatelji iz prva tri mjeseca o povećanju dolazaka turista za osam posto i noćenja za šest posto, govore da bi rezultati ove sezone mogli biti bolji od očekivanja, rekao je Kalmeta, ističući da je Hrvatska organizirana i sigurna destinacija.

Igor Malý, Zdenko Mičić, Božidar Kalmeta, Ivan Šuker, Branko Bačić, Dražen Breglec - na sjednici Povjerenstva

Nabrojivši do sada učinjeno u pripremi sezone, istaknuo je program Vladine borbe protiv "sive ekonomije", prihvaćanje u Saboru plaćanja boravišne pristojbe u paušalnom iznosu te uvođenje baze podataka privatnih iznajmljivača.

Potvrdio je da će do kraja lipnja biti sigurno dovršena gradnja preostalih dionica autoceste Zagreb-Split te autoceste od Rijeke do Rupe.

Za pripremu sezone 2006. godine Kalmeta je najavio donošenje zakona o ugostiteljskoj i turističkoj djelatnosti, zakona o turističkom zemljištu i razmatranje visine PDV-a za turizam.

Ministar financija Ivan Šuker kazao je da će Vlada do početka priprema za sezonu 2006. donijeti izmjene zakona o PDV u kojem će vjerojatno biti utvrđena diferencirana stopa PDV za turizam.

Šuker je rekao da dosadašnja "nulta" stopa PDV-a za agencije i touroperatore koje dovode turiste iz inozemstva proračunu nanosi gubitak, napominjući kako su izvršene kontrole pokazale da brojne domaće agencije turistički promet oslobođen davanja obavljaju preko svojih "off shore" tvrtki.

Državni tajnik za turizam Zdenko Mičić o plaćanju paušala za boravišnu pristojbu

Državni tajnik za turizam Zdenko Mičić, predstavljajući paket mjera za unaprijeđenje poslovanja privatnih iznajmljivača, spomenuo je plaćanje paušala za boravišnu pristojbu, davanje većih ovlasti inspekcijskim organima, pojačane marketinške aktivnosti za registrirane privatne iznajmljivače i suzbijanje poslovanja nelegalnih posrednika privatnih iznajmljivača koji nude njihove usluge na frekventnim mjestima uz prometnice.

Od novih se mjera očekuje dodatni prihod u državnom proračunu od turizma od 150 milijuna kuna ove godine.

Državni tajnik za more Branko Bačić, govoreći o mjerama suzbijanja "crnog čartera" na moru, istaknuo je uvođenje vinjeta za jahte i obavezno dostavljanje popisa osoba na svakoj jahti koja uplovljava iz inozemstva nadležnim organima.

Procjene o proračunskom gubitku zbog "crnog čartera" pokazuju da samo od nenaplaćenog PDV država godišnje gubi 30 milijuna eura, polazeći od pretpostavke da od 51.000 stranih jahti u Jadranu godišnje, svaka deseta obavlja "crni čarter".

Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić kazao je da po dostupnim podacima znatno pojačani interes za dolazak u Hrvatsku iskazuju turisti iz skandinavskih zemalja, Belgije, Nizozemske i Mađarske. Blagi pad bilježi se u Njemačkoj, Sloveniji, Češkoj i Slovačkoj, ali će turisti iz Italije i Austrije održati stabilnost, naveo je Bulić. (Hina)



Pisane vijesti