VLADA: Izmjene zakona o ugostiteljskoj djelatnosti za jači razvoj i konkurentnost turizma

Vlada je u četvrtak prihvatila nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, kojim se uređuju načini i uvjeti pod kojima se pravne i fizičke osobe mogu baviti tom djelatnošću te čiji je cilj jači razvoj i konkurentnost hrvatskog turizma. Iznoseći osnovne promjene u nacrtu u odnosu na važeći zakon, ministar turizma Gari Cappelli na sjednici Vlade izdvojio je propisivanje obveze za pružatelje ugostiteljskih usluga u domaćinstvima, znači iznajmljivače smještaja koji su ishodili rješenje za pružanje tih usluga prije 1. rujna 2007.

"Ide se za usklađenjem standarda objekta s važećim pravilnicima s ciljem podizanja kvalitete i ujednačavanja standarda, a uređuju se u ugostiteljske usluge u domaćinstvu te iznajmljivač uz uslugu smještaja svojim turistima može pružiti samo uslugu doručka, a ne kao do sada polupansiona i punog pansiona", istaknuo je Cappelli.

Predviđa se i mogućnost obavljanja ugostiteljske djelatnosti pored specijalnih bolnica i lječilišta i drugim zdravstvenim ustanovama i trgovačkim društvima za obavljanje zdravstvene djelatnosti te zdravstvenim radnicima koji samostalno obavljaju privatnu praksu sukladno propisima o zdravstvenoj zaštiti.

Predlaže se i da se na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu iznimno mogu pružati usluge za više od 80 izletnika, i to tijekom organizacije tradicijskih proslava i sličnog, s tim da će se to moći najviše deset puta tijekom kalendarske godine, a ne kado sada samo pet puta godišnje.

"Konačnim prijedlogom zakona ublažava se i postupanje turističke inspekcije prema pružateljima usluga-počiniteljima prekršaja primjenom načela oportuniteta", naglasio je Cappelli, dodajući i da sve izmjene idu za jačanjem razvoja i konkurentnosti hrvatskog turizma, uz zaključak da za provedbu tog zakona nisu potrebna dodatna sredstva.

Vezano za turizam, premijer Andrej Plenković je u uvodnom dijelu sjednice istaknuo zadovoljstvo porastom turističkih prihoda u prvih šest mjeseci ove godine, što po njemu znači da se približavamo ostvarenju cilja za ovu godinu od oko 12 milijardi eura tih prihoda.

Najavio je da će se više o turističkim rezultatima ove godine govoriti na sjednici Vlade u Hvaru za tri tjedna odnosno u tjednu kada se u tom otočnom gradu održavaju Dani hrvatskog turizma. (Hina/FaH)

Pisane vijesti