U završnici Dana hrvatskog kulinarstva, koji se od nedjelje održavaju u Opatiji pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, proglašen je ukupni pobjednik 5. Državnog prvenstva kuhara. Prvak države 2008. je Marijan Ivanuša iz varaždinskog hotela Turist, koji je do današnjeg finalnog dijela, u kategorijama „hladno jelo“ i „toplo glavno jelo“ ostvario najbolje rezultate što mu je bilo dovoljno za ukupnu pobjedu. Drugo mjesto pripalo je Koprivničanki Nikolini Lončar, kuharici restorana Zlatan, a treće je osvojio Davor Capan iz hotela Novi Resort u Novom Vinodolskom. Prvih pet najbolje plasiranih kuhara osvaja novčane nagrade te priznanja, prvih troje dobilo je medalje, a Ivanuši je uručena i plaketa te lenta.
Finalni dio, priprema menija od 4 slijeda započeo je jutros u 5 sati tako što su kuhari pripremali jela od namirnica s kojima su upoznati tek prije početka rada. U ovoj kategoriji posebno se pokazalo iskustvo u radu s različitim namirnicama, te kreativnost samog kuhara, jer su sva jela morali osmisliti i pripremiti u 5 sati rada, a kao zadane teme imali su i specifične namirnice kao primjerice žablje krake za toplo predjelo.
Marijan Ivanuša primio je plaketu za prvaka države iz ruku Borislava Vučkovića, osobnog izaslanika Predsjednika Republike Hrvatske, medalju mu je uručio Želimir Kramarić pomoćnik ministra turizma, a lentu Matija Balent, prošlogodišnji pobjednik Državnog prvenstva, koji je i pripremio današnji svečani ručak te na taj način simbolično predao titulu najboljeg kuhara nasljedniku.
Na Državnom prvenstvu kuhara natjecalo se pedesetak kuhara natjecalo u osam kategorija. Tijekom četiri dana, oni su pripremili više od 500 raznih jela - toplih obroka, svečanih hladnih plata, predjela, glavnih mesnih i bezmesnih jela, deserta, svečanih slatkih pladnjeva i svečanih torti. Dvadesetak kuhara borilo se za ukupnu pobjedu i titulu prvaka države 2008.