Udruženje marina HGK postalo član međunarodnog udruženja ICOMIA

Udruženje marina Hrvatske gospodarske komore (HGK) postalo je član Međunarodnog vijeća udruženja pomorske industrije (ICOMIA), koje okuplja nacionalna udruženja pomorske industrije od 1966. i djeluje na jačanju uloge pomorske industrije, izvijestili su u petak iz HGK. Međunarodno udruženje ICOMIA uz ostalo kreira i smjernice razvoja nautičkog turizma, promovira pomorsku industriju kao jednu od ključnih nositelja gospodarstva u priobalnim zemljama te pridonosi rješavanju aktualne problematike s kojom se pomorska industrija susreće u poslovanju.

"Drago nam je što je Udruženje marina HGK postalo dio ove svjetske asocijacije, jer time, osim razmjene iskustava s kolegama iz drugih zemalja, dobivamo i bolji uvid u trendove, svjetske prakse i pristup, ali i utjecaj na međunarodne regulative, pogotovo u EU", ističe u priopćenju predsjednik Udruženja marina HGK Sean Lisjak, poručujući da će u sklopu tog članstva promicati i hrvatski nautički turizam te pozicioniranje Hrvatske kao jedne od vodećih svjetskih nautičkih destinacija.

Glavni tajnik ICOMIA Udo Kleinitz hrvatskim kolegama poručio je da su zadovoljni što je HGK-ovo Udruženje ušlo u članstvo, jer su s ICOMIA-om proteklih godina uspješno surađivali na zakonodavnom okviru koji se tiče marina i pomorske industrije, uključujući i lobiranje za ukidanje strogih carinskih regulativa i potrebe registracije marina kao carinskih skladišta tipa E, kao i kod značajnog povećanja boravišne pristojbe.

Predsjednik Međunarodnog udruženja marina (IMG), koje djeluje unutar ICOMIA-je, Martinho Fortunato ocijenio je pak da članstvo tog HGK-ovog Udruženja i ICOMIA-u daje dodatnu težini, jer tako predstavlja još veći dio pomorske industrije.

"Nakon nekoliko godina recesije, Hrvatska sada zauzima iznimno važno mjesto na globalnom tržištu s perspektivnom flotom, i čarterskom i onom u privatnom vlasništvu. Očekujemo daljnje jačanje suradnje dviju organizacija na sjednici IMG-a u Splitu u lipnju iduće godine, što će biti i prvi put da se sjednica održava u Hrvatskoj", istaknuo je Fortunato. (Hina)

Ostale vijesti