Udrugama bespovratno 3,65 milijuna kuna za stručne i obrazovne programe

Ministar turizma Damir Bajs potpisao je danas ugovore s predstavnicima 35 turističko-ugostiteljskih strukovnih udruga te drugih organizacija o bespovratnoj dodjeli 3,65 milijuna kuna za 38 stručnih i obrazovnih programa za povećanje konkurentnosti turističkog tržišta.
Istaknuvši značenje suradnje sa strukovnim udrugama, ministar Bajs je naglasio kako će Ministarstvo turizma i nadalje podupirati njihov rad.
U ime svih Ministarstvu se zahvalio glavni tajnik Hrvatskog kuharskog saveza Borislav Šimenc naglasivši da se slijedom tih potpora već iduće godine zasigurno mogu očekivati novi kvalitetni programi, pa tako i više novaca za njihovu provedbu.

Ministar turizma Damir Bajs potpisao je danas ugovore s predstavnicima 35 turističko-ugostiteljskih strukovnih udruga te drugih organizacija o bespovratnoj dodjeli 3,65 milijuna kuna za 38 stručnih i obrazovnih programa za povećanje konkurentnosti turističkog tržišta.

 

Uprava za turističku politiku, tržište i međunarodnu suradnju objavila je 23. travnja 2008. godine javni poziv za dodjelu bespovratnih financijskih poticaja za stručne i obrazovne programe udruga iz područja turizma i ugostiteljstva u 2008. godini. Tim je pozivom Ministarstvo turizma željelo sufinancirati programe udruga koji unapređuju tržišnu ili drugu konkurentnost hrvatskog turizma, a kandidirati su mogli obrazovni programi, seminari i stručne radionice, istraživački projekti i znanstveni programi, odnosno drugi stručni programi. Ta su sredstva dodijeljena temeljem natječaja Ministarstva turizma iz proljeća ove godine, pri čemu su prednost imali oni programi koji pridonose povećanju kvalitete turističkih usluga i ponude te općenito razvoju i unapređenju turističkog tržišta.

Istaknuvši značenje suradnje sa strukovnim udrugama, ministar Bajs je naglasio kako će Ministarstvo turizma i nadalje podupirati njihov rad.

Najveći iznos od ukupnih 3,65 milijuna kuna ili 500 tisuća kuna dobila je Hrvatska gorska služba spašavanja za program unapređenja sigurnosti turista, a slijedi Hrvatska udruga hotelijera i restoratera (HUH) s dobivenih 480 tisuća kuna za program stručnog usavršavanja te za istraživanje o poslovanju hotelijerstva u 2008. godini.

Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela (OMH) dobila je 350 tisuća kuna za svojih nekoliko programa, dok su po 300 tisuća kuna dobile Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i Hrvatski sommelier klub.

Među onima koji su dobili potporu su još i Kamping udruženje Hrvatske (KUH), Hrvatski kuharski savez, Udruga gastronomadi, Odraz, Društvo turističkih vodiča Dubrovnik, Klub članova Selo, Pokret prirode 'Lijepa naša' te drugi.

U ime svih Ministarstvu se zahvalio glavni tajnik Hrvatskog kuharskog saveza Borislav Šimenc naglasivši da se slijedom tih potpora već iduće godine zasigurno mogu očekivati novi kvalitetni programi, pa tako i više novaca za njihovu provedbu.Pisane vijesti