Europski turistički forum i dodjela priznanja EDEN

U Bordeauxu je od 17. do 19. rujna održan Europski turistički forum, skup svih partnera u turizmu, kako iz javnog tako i privatnog te civilnog sektora.

Europske turističke forume organizira Europska komisija u suradnji sa zemljom koja u tom razdoblju predsjedava Europskom unijom. Do sada je bilo slučajeva da zemlje-predsjedatelji prepuste domaćinstvo nekoj drugoj zemlji, pa je tako 2005. godine UK to prepustila Malti, 2006. Finska Cipru. Prošle je godine Portugal bio predsjedavajući EU i održao 6. ETF u Algarveu, a ove godine Francuska, za vrijeme svog predsjedavanja, organizirala je 7. ETF u Bordeaux-u.

Službeno izaslanstvo Hrvatske u Bordeaux je došlo u sastavu: Želimir Kramarić, pomoćnik ministra, kao šef delegacije, Blanka Belošević, načelnica Odjela za međunarodnu suradnju Ministarstva turizma, te Jasna Mileta, ministar savjetnik iz hrvatskog veleposlanstva u Parizu.

Uz njih, u hrvatskom su izaslanstvu bili i Vlasta Klarić, predstavnica Hrvatske gospodarske komore, te predstavnici pobjednika nacionalnog EDEN natjecanja iz grada Đurđevca i Koprivničko-križevačke županije, Darko Koren, župan, Mladen Roštan, gradonačelnik Đurđevca, Zdravko Mihevc, direktor Turističkog ureda TZ Koprivničko-križevačke županije, Marijan Ružman, predsjednik TZ Đurđevca i Anđela Lenhard Antolin, članica Turističkog vijeća TZ Đurđevca i glasnogovornica "Picokijade".

Tijekom ETF-a raspravljalo se o kvaliteti i potražnji europskog turizma kroz nekoliko panela, poput rasprave o prilagodljivosti Europe svjetskim turističkim trendovima, te integriranju konkurentnosti i kriterijima održivosti u prilagodbi turističke ponude, kao i kvaliteti zapošljavanje u turizmu u Europi.

U sklopu 7. ETF-a održan je i neformalni ministarski sastanak, na kojem su ministri odnosno njihovi predstavnici iz zemalja članica EU i zemalja kandidatkinja, raspravljali o temama ekonomske situacije i kupovne moći, to jest o novim trendovima „proizvodnje“ odnosno konzumiranja turističkih proizvoda.

Francuska je predložila studiju o obrascima ponašanja potencijalnih turista na europskom nivou, što je načelno podržano, dok su predstavnici Hrvatske također aktivno sudjelovali u raspravi.

Tijekom ETF-a održano je i svečano uručivanje priznanja predstavnicima 20 destinacija koje su izabrane na osnovu projekta EK, kao nacionalni pobjednici EDEN natjecanja. 

Plaketu i kristalnu statuu EDEN, prestižno europsko turističko priznanje, potpredsjednik Europske komisije Gunter Verheugen predao je na završnoj svečanosti Mladenu Roštanu, gradonačelniku Đurđevca.

Grad Picoka, kao hrvatski nacinalni pobjednik za Europsku destinaciju turističke izvrsnosti i njegova Legenda o Picokima, time su ušli u turističku mrežu 20 europskih destinacija izvrsnosti koje njeguju nematerijalnu kulturnu baštinu.

To je priznanje svima onima koji su 40 godina, koliko traje đurđevačka Legenda o Picokima, promicale njenu ljepotu, ali i onima koji su je znali pretvoriti u prepoznatljiv turistički proizvod, rekao je Roštan.

U Bordeauxu je iskazan velik interes za suradnju s Gradom Picoka, što bi trebalo iskoristiti da se dođe do sredstava iz europskih fondova, predložio je Zdravko Mihevc, član službene delegacije. Zadovoljstvo s predstavljanjem đurđevačke destinacije, ali i Hrvatske, te već uspostavljenom suradnjom s drugim europskim turističkim destinacijama, nisu krili predstvanici Ministarstva turizma, Želimir Kramarić i Blanka Belošević, Vlasta Klarić iz HGK, te Jasna Mileta iz hrvatskog Veleposlanstva u Francuskoj, ali ni župan Darko Koren.



Pisane vijesti