Nacionalni park Plitvička jezera: Otvorena trgovina s prozvodima lokalnih proizvođača

Trgovina poljoprivredne zadruge Lika Coop otvorena je u subotu u Nacionalnome parku (NP) Plitvička jezera i u njoj će se moći kupiti kvalitetni proizvodi lokalnih proizvođača, među kojima je i 59 proizvoda kojima su prije otvorenja trgovine dodijeljeni certifikati kvalitete "Lika Quality". Otvoren je i info punkt nazvan Lika destinacije koji je uspostavljen u suradnji klastera Lika Destination i NP Plitvička jezera kako bi turisti upoznali zanimljiva mjesta i lokalitete diljem Like.

Nakon dodjele 59 novih certifikata kvalitete sada taj certifikat ima ukupno 98 proizvoda, među kojima je 88 prehrambenih. Kako je navedeno, svi proizvodi u regionalnom sustavu kvalitete Lika Quality proizvedeni su na području Like s uporištem u tradiciji i u skladu sa zakonskim propisima. Nositelj jamstvenoga žiga Lika Quality je LAG LIKA, a projekt provodi Klaster Lika Destination.

Voditeljica Klastera Lika Destination Petra Butković istaknula je kako su lokalni proizvodi u turističkoj ponudi ključni za razvoj gastro destinacije.

Na početak projekata Lika Quality podsjetila je voditeljica LAG-LIKA Ivana Starčević, a upravitelj Poljoprivredne zadruge Lika Coop Vladimir Tomaić rekao je kako je ovo povijesni trenutak jer će 37 lokalnih proizvođača moći prodavati svoje proizvode u NP Plitvičkim jezerima.

Nazočne je pozdravio i ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević - začetnik projekta INTEGRA LIKA 2020, projekta integralnoga gospodarskog razvoja jedinstvenog u Hrvatskoj, koji je izrazio zadovoljstvo što se taj projekt i ostvaruje.

NP Plitvička jezera jedna je od najposjećenijih lokacija u Republici Hrvatskoj, a posjeti je gotovo deset posto svih turista koji dođu u Hrvatsku. Zato je, navedeno je, i osnovan turistički klaster Lika Destination koji brendira Liku kao zaštićeno područja i prepoznatljivu gastro destinaciju.

Zahvaljujući novootvorenoj trgovini, posjetitelji će na najfrekventnijem mjestu u Lici moći kupiti ličku hranu vrhunske kvalitete proizvedenu na lokalnim farmama, što do sada nije bio slučaj, a omogućit će se i plasman proizvoda lokalnih proizvođača što će neizravno pridonijeti razvoju ovog ruralnog područja. Kako je istaknuto, riječ je o jedinstvenoj trgovini ličkim kvalitetnim proizvodima i na području cijele Hrvatske.

Projekt INTEGRA LIKA 2020 počeo je 2015. a nakon tri godine provođenja, navedeno je u priopćenju, rezultati su više nego vidljivi, a najveća vrijednost projekta je što su od prvoga dana uključeni lokalni proizvođači pa je projekt samoodrživ, što mu je, istaknuto je, i osnovni moto. (Hina)

Pisane vijesti