Grad Hvar dočekuje veliku obljetnicu 150 godina organiziranog turizma

Grad Hvar dočekuje svoju veliku obljetnicu 150 godina organiziranog turizma, koju će bogatim programom obilježiti od 10. do 15. svibnja, a time počinje i proces dugoročnog brendiranja tog grada pod oznakom Hvar150, doznaje se od direktora Turističke zajednice grada Hvara Petra Razovića. "Hvar se već polako puni posjetiteljima iz Hrvatske i svijeta, kojih će u tjednu obilježavanja 150 godina turizma zasigurno, s obzirom na najave i buking, biti mnogo. I prva četiri mjeseca ove godine za grad Hvar su bila iznimno dobra, s porastima dolazaka turista od 16 te noćenja od 6 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine, što je i važnije jer se radi o predsezoni", otkriva Razović. Dodaje da su najveća povećanja u prvim mjesecima ove godine imali s turistima iz Japana i Južne Koreje, dok ih je trenutno u hotelima najviše iz Skandinavije, Njemačke, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva (UK).

"Hvar nije daleko, dostupan je, a sve više se okreće i stvaranju ponude ciklo, kulturnog i enogastro turizma, što već ove godine privlači više turista u predsezoni, a vjerujemo da će i u posezoni. Kako su najave za cijeli hrvatski turizam odlične, tako su i za Hvar, i veseli nas što smo ove godine blizu ostvarenju povijesnih milijun noćenja u gradu", kaže Razović.

Navodi da je grad Hvar prošle godine posjetilo 198 tisuća turista, koji su ostvarili 776 tisuća noćenja, što je bilo više nego u 2016.

Cijene u odnosu na prošlu godinu, koliko zna, u Hvaru nisu porasle, osim u objektima koji su povećali kvalitetu i kategoriju, poput dva hotela iz sastava hotelske tvrtke Sunčani Hvar., 

"Otvoreni hoteli bili su gotovo popunjeni i tijekom prošlog produljenog prvosvibanjskog vikenda, većim dijelom i zbog biskupskog ređenja imenovanog hvarskog biskupa mons. Petra Palića u katedrali Svetog Stjepana I", ističe Razović. 

Dobru popunjenost očekuje i u tjednu proslave 150 godina turizma, ali i tijekom cijelog svibnja, lipnja, ljeta i dijela jeseni, i to u svim vrstama smještajnih objekata, u kojima je u gradu Hvaru oko polovica od ukupno oko 20 tisuća kreveta na cijelom otoku Hvaru.

Brendiranje Hvar150

Napominjući kakao će obljetnicu 150 godina organiziranog turizma, koja je rijetka, ako ne i najstarija u Europi, iskoristiti i za brendiranje Hvara, Razović kaže da će taj proces trajati pet do deset godina, u sklopu čega će sve biti u znaku brojke 150.

Dodaje da se i za samu proslavu, uz brojne sadržaje, u Hvaru pripremaju i brojni suveniri i materijali s tim brojem, a u suradnji s ugostiteljima i restoranima osmišljen je i posebni meni s elementima tradicije i izvorne kuhinje od tri slijeda za 150 kuna.

Gradonačelnik Hvara i predsjednik gradske Turističke zajednice Rikardo Novak ističe da tu obljetnicu žele iskoristiti i za repozicioniranje grada Hvara na turističkoj karti i tržištima, da i dalje, kao i do sada, ostane pomalo glamurozna i destinacija otvorena za sve, ali s većim naglaskom na bogatu kulturno-povijesnu i turističku baštinu.

"Nadamo se i činimo puno toga da se pozitivni turistički trendovi nastave, a vjerujemo da će i obljetnica 150 godina hvarskog turizma za mnoge biti dodatni ili i novi motivator dolaska u naš grad i na naš otok. To nije samo naša proslava nego i na nacionalnoj razini, važna za cjelokupni hrvatski turizam", poručuje Novak.

Za grad Hvar kaže da je oduvijek bio i ostao biser hrvatske turističke ponude, zbog UNESCO lokaliteta i nematerijalne baštine, prirodnih ljepota i drugih specifičnosti, te je uvijek na svjetskoj turističkoj karti pozicioniran među deset najvažnijih odredišta u Hrvatskoj.

Bogat program proslave

Središnja proslava 150 godina organiziranog turizma u gradu Hvaru bit će na različitim lokacijama od 10. do 15. svibnja, pri čemu izdvajaju sami početak 10. svibnja s enološkim festivalom "Hvar-otok vina", nakon čega slijedi Fjera sv. Prošpera, zaštitnika Grada Hvara, s prigodnim folklornim i koncertnim programima.

U nedjelju 13. svibnja bit će Bal jedara i modna revija Hvar Dress Code, a središnja proslava 15. svibnja sa nizom događanja.

Upravo na taj datum 1868. u Hvaru je osnovano Higijeničko društvo, kao preteča turističkih zajednica, a 2018. je godina još dviju velikih obljetnica, 160 godina hvarske meteorološke postaje, jedne od najstarijih u Europi, i 160 godina rođenja izumitelja daktiloskopije, Hvaranina Ivana Vučetića, te ujedno i godina u kojoj će otvoriti obnovljenu povijesnu zgradu Arsenala s najstarijim javnim kazalištem Europe, nakon više od desetljeća obnove.

Stvaranje uvjeta za ugodan boravak i liječenje turista prije 150 godina imala je grupa hvarskih entuzijasta kada su se organizirali kao dioničko Higijeničko društvo s ciljem stvaranja atraktivnog i lječilišnog turističkog proizvoda, kojeg su i promovirali prema stranim tržištima.

Nakon što je ustupila Veneciju, Austrija je shvatila da nema mjesta na morskoj obali prikladnih za boravak osoba koje trpe od plućnih bolesti, te je to mjesto našla u Hvaru, gdje je Higijeničko društvo osiguravalo sve potrebno za ugodan boravak stranaca, od kuća do podvorbe, i da im se uz more i zrak olakšaju boljke.

Proglas o toj ponudi tiskali su na francuskom i njemačkom jeziku te odaslali na brojne adrese diljem Europe, promičući tako ugostiteljske i turističke djelatnosti u gradu na temeljima blagotvorne klime.

U to vrijeme u Europi nije bilo sličnih ponuda, a već u jesen 1868. godine u Hvaru je otvoren i prvi hotel s 13 soba, da bi potom do 1914. otvorili još tri hotela i ljetovališta, u koje su dolazili mnogi gosti, većinom iz viših društvenih slojeva Austrije, Njemačke i Češke.

(Tatjana Miščančuk/Hina/FaH)

Ostale vijesti