Pariz najavljuje tužbu protiv Airbnb-ja zbog nepropisnih oglasa smještajnih kapaciteta

Pariške gradske vlasti najavile su u četvrtak sudsku tužbu protiv giganta za iznajmljivanje smještajnih kapaciteta Airbnb-ja zato što nije uklonio oglase vlasnika stanova bez propisanih registracijskih oznaka. Gradske vlasti Pariza pooštravaju ograničenja za Airbnb zbog pritužbi hotelijera i stanovnika grada da iznajmljivanje smještajnih kapaciteta za odmor potpiruje špekulacije sa cijenama nekretnina. 

U studenome prošle godine Pariz je ograničio broj dana za najam stanova i kuća na 120 dana godišnje.

Od prosinca vlasnici su obvezni na oglasima objavljivati registarski broj kako bi gradske vlasti mogle provjeriti pridržavaju li se tog ograničenja.

U ožujku vlada je pak najavila da radi na prijedlogu zakona koji će omogućiti novčano kažnjavanje Airbnb-ja za objavu oglasa bez registracijskog broja u iznosu od 1.000 eura dnevno, odnosno 5.000 eura dnevno za nove oglase.

Unatoč tome Airbnb i njemački Wimdu nisu uklonili takve oglase, naglasio je zamjenik gradonačelnika Pariza za stanovanje Ian Brossat, dodajući kako su navedeni propisi prekršeni kod "ogromne većine od 85 posto oglasa".

"Činjenica je da Airbnb ne poštuje zakon", zaključio je Brossat, dodavši da su toj kompaniji poslali više upozorenja. "Nevjerojatno je kako ta tvrtka uspijeva prekršiti sve propise", dodao je.

Francuski glavni grad tužio je po istoj osnovi i manju njemačku internetsku stranicu Wimdu a sudska rasprava zakazana je za 12. lipnja, kazao je Brossat za AFP.

"Omča se steže", naglasio je.

U Airbnb-ju ističu da su razočarani odlukom gradskih vlasti o podnošenju tužbe. "Regulacija iznajmljivanja namještenih stanova turistima u Parizu složena je, zbunjujuća i prikladnija za profesionalce nego za pojedine građane", naveli su u priopćenju.

Airbnb je pozvao Pariz da slijedi druge europske gradove u odlukama kako regulirati iznajmljivanje. Berlin je ranije imao jedan od najstrožih zakona za regulaciju stranice u Europi, ali je u prošlom mjesecu objavio da će stanovnicima omogućiti najam svoje glavne nekretnine bez vremenskog ograničenja.

Pariz je prema Mastercardovoj ljestvici treći grad u svijetu po broju posjeta i spada među vodeća Airbnb-jeva tržišta, s oko 65.000 domova za najam.

(Hina)

EU