OGULINSKI FESTIVAL BAJKE

Ogulinski festival bajke (OGFB), potaknut stvaralaštvom velike dječje književnice, rodom Ogulinke, Ivane Brlić Mažuranić, održava se od 13. do 22. lipnja ove godine, predstavljajući brojna umjetnička ostvarenja iz Hrvatske i inozemstva.

Tematski jedinstven festival u Hrvatskoj, proslavljajući svoj treći rođendan u rodnom gradu velike hrvatske književnice Ivane Brlić Mažuranić, postao je kulturna manifestacija kojom se kroz slavljenje bajke i bajkovitog stvaralaštva potiče, ostvaruje i prikazuje umjetnička i kulturna produkcija namijenjena djeci, mladima i odraslima.

Organizator festivala je Udruga Ogulinski festival bajke, a za umjetničku direkciju zadužen je Studio Artless i Željko Zorica, dok izvršnu produkciju vodi TZ Grada Ogulina i Ankica Puškarić. Produkcija festivala, vođenje međunarodne suradnje, koordiniranje odnosa s javnošću i medijima povjerena je Dragani Luciji Ratković i Karli Bačić-Jelinčić iz studija za kulturni menadžment Muze d.o.o. iz Zagreba.

Od 13. do 22. lipnja u Ogulinu i u prekrasnoj prirodi njegove okolice, domaći i inozemni umjetnici i kulturni djelatnici – stvaratelji i ljubitelji bajki i dječje književnosti, izvest će brojne predstave, radionice, izložbe i umjetničke akcije. Zahvaljujući jedinstvenoj sinergiji prirodnih ljepota, brojnih lokalnih mitova i legendi opisanim i u djelima I.B.Mažuranić te mnogobrojnim festivalskim kulturno–edukativnim sadržajima u programu ovogodišnjeg OGFB-a uživat će podjednako i djeca i odrasli.

Predstave 3. OGFB-a - odvijaju se na brojnim lokacijama tzv „scenama“ koje nose imena likova iz djela I.B.Mažuranić: scena Regoč (Frankopanski kaštel), scena Neva Nevičica (hotel Frankopan), scena Kosjenka (Svečana dvorana Pučkog otvorenog učilišta), scena Potjeh (Mala dvorana), scena Stribor (trg ispred Pučkog otvorenog učilišta), scena Jagor (Bike-park Ribarići). Uz spomenute scene dio programa odvija se i u prostoru Dječjeg vrtića „Bistrac“, Prve osnovne škole – Područne škole Zagorje te na brojnim otvorenim lokacijama u prirodi.

Jedna od zanimljivosti ali i posebnosti samog Festivala su i kostimirani likovi iz djela Ivane Brlić Mažuranić koji će posjetitelje svakodnevno voditi kroz program 3. OGFB-a. Kostime je osmislila akademska kiparica Zdravka Ivandija.

Od dodatnih sadržaja ovogodišnjeg OGFB treba izdvojiti i mogućnost putovanja posebnim Eko-izletničkim vlakom KARLEK koji 14. i 21. lipnja vozi na relaciji Zagreb – Ogulin, te poseban program pod nazivom CIKLOBAJKA uz otvorenje ogulinskog Bike-Parka 21. i 22. lipnja.

Više informacija o Festivalu: www.ogfb.hr 
 



Najave