U 2005. privatizacija 25 hotelskih kuća i rješavanje turističkog zemljišta

KALMETA: 2004. NAJUSPJEŠNIJA SEZONA

Prezentacija ministra Kalmete
 

Nastavak privatizacije 25 hotelskih kuća uz pronalaženje kvalitetnog strateškog partnera  i donošenje zakona koji bi rješio status zemljišta u turističkim kompleksima od oko 50 milijuna četvornih metara glavne su mjere hrvatske Vlade u 2005. godini, najavio je ministar mora, turizma, prometa i razvitka BOŽIDAR KALMETA na 3. susretu hrvatskih turističkih djelatnika s predstavnicima hrvatske Vlade održanom na «Danima hrvatskog turizma» u Cavtatu.

Ministar Kalmeta istaknuo je da Vlada RH priprema i mjere za suzbijanje sive ekonomije i rada na crno te stavljanje neperspektivne vojne imovine u turističku funkciju. Planira se izrada studije za program «Hrvatski proizvod za hrvatski turizam» kojeg će resorno Ministarstvo realizirati s Hrvatskom gospodarskom komorom.
Uz komparativne prednosti Hrvatska je uspjela stvoriti identitet turističke zemlje na svim značajnim europskim turističkim tržištima i profilirala se kao sigurna i organizirana destinacija, rekao je Kalmeta osvrćući se na ovogodišnju najuspiješniju turističku godinu u samostalnoj Hrvatskoj. U prvih devet mjeseci ostvareno je povećanje turističkih dolazaka od 6% i noćenja od 2%, a tome je doprinijela kvalitetna priprema javnog sektora i ulaganja u privatnom sektoru od 300 milijuna EUR-a u gradnju i uređenje hotela i drugih smještajnih objekata i pratećih sadržaja.
Dvoznamenkasti porast turističkog prometa ne može se nastaviti u nedogled, kazao je resorni ministar prognozirajući za 2005. godinu rast fizičkog prometa do 2% i rast prihoda od turističkih putovanja do 5%. Također, naglasio je da očekuje daljnje pozicioniranje Hrvatske kao sigurne, mirne i privlačne destinacije s pravom ravnotežom između cijene i kvalitete.
Konkurentan i prepoznatljiv turistički proizvod ne može biti samo proizvod države, već i strukovnih udruga, predstavnika fakulteta, instituta, stručnjaka, regionalne i lokalne samouprave, turističkih zajednica, medija i u konačnici svakog pojedinca, zaključio je Kalmeta.

MIČIĆ: RAZVOJ NOVIH DESTINACIJA I RURALNOG TURIZMA

Prezentacija državnog tajnika Mičića

Veće kazne za prekršitelje, zaštitne mjere i pojačan inspekcijski nadzor posebice crnog čartera, ronilačkih klubova, utaje poreza i prometa, naprijavljivanja gostiju i obavljanja rada na crno glavni je plan aktivnosti resornog Ministarstva s Ministarstvom financija i Državog inspektorata s ciljem sprječavanja sive ekonomije u turizmu, istaknuo je ZDENKO MIČIĆ, državni tajnik za turizam, na trećem skupu hrvatskih turističkih djelatnika s članovima hrvatske Vlade na «Danima hrvatskog turizma» u Cavtatu.

Predviđene su mjere za poticanje organiziranog plasmana soba i apartmana građana iznajmljivača, najavio je Mičić, te oporezivanje paušalnog dohotka i plaćanje paušalne boravišne pristojbe za građane iznajmljivače.
Vlada RH uskoro osniva trgovačko društvo Golf projekt d.o.o. čije će glavna zadaća biti ubrzanje programa realizacije golf igrališta, posebice na državnom zemljištu, rekao je državni tajnik za turizam. Također, nove destinacije za čiji razvoj država stvara preduvjete su Park Prevlaka, Brijuni Rivijera, Pašman resort i Club Adriatic.
Mičić je najavio kako će se ovih dana ocijeniti kandidirani programi za dodjelu bespovratne potpore programima prirodne i kulturne baština na područjima u kojima turizam nije zaživio u dovoljnoj mjeri. Takvi programi financirat će se sa 3,72 milijuna kuna, a zaprimljeno je 280 zahtjeva.
U 2005. godini najavio je nove aktivnosti na razvoju ruralnog turizma kroz financijsko poticanje seoskog turizma kao osnove razvoja turizma na kontinentu te poticanje razvoja kulturnog turizma. Naveo je da je Programom Vlade RH za izgradnju obiteljskih hotela i pansiona dosad odobreno 130 kredita u vrijednosti od 370 milijuna kuna, od čega je otvoreno više od 70 objekata hotelskog tipa i obnovljeno 23 povijesne građevine.


 



Pisane vijesti