Hotel Palace obilježava 111. rođendan s rekordnim poslovnim rezultatima

Palace hotel Zagreb lani je ostvario rekordne poslovne rezultate, a cilj mu je u što skorije vrijeme dobiti status "zelenog" hotela, istaknuto je u srijedu na konferenciji za medije u povodu obilježavanja 111. rođendana hotela. Direktor Hotela Palace Tomislav Kuliš kazao je da vjeruje u uspješnost poslovanja i u idućih 111 godina, radi čega se ulažu napori u očuvanje i osuvremenjivanje hotela. Istaknuo je odlične poslovne rezultate, koji se oslanjaju i na turističke rezultate u Zagrebu. "Prošle godine ostvarili smo rekordne poslovne rezultate, što je rezultiralo bonusom u obliku 13. plaće za zaposlenike hotela", naglasio je Kuliš. Hotel  je lani renoviran, sa željom dobivanja certifikata "zelenog" hotela.

Tako je u studenom pokrenut sustav toplinskih pumpi i dizalica topline, u sklopu kojeg su uz hotel izbušeni bunari dubine 18 metara. Kuliš kaže da se sustav pokazao optimalnim, a na temelju kojeg će se krenuti u dobivanje međunarodnih zelenih certifikata.

S ciljem da hotel u što većoj mjeri postane energetski održiv i ekološki prihvatljiv, uvedena je i rasvjeta s niskim utroškom električne energije, a kako je najavio inženjer Gojko Šimunović, u bliskoj budućnosti predviđena je i izgradnja fotonaponske i solarne elektrane na krovu hotela, paralelno s planom rekonstrukcije krovišta.

Direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld istaknula je da je hotel Palace bio prvi organizirani i profesionalno vođen hotel u Zagrebu te da Turistička zajednica u njemu ima ozbiljnog i pouzdanog partnera.

Važnost hotela se ogleda i u tome što je 2012. godine postao prvi hotel koji je dobio kategoriju "hotel baština", koju po vrlo strogim kriterijima dodjeljuje Ministarstvo turizma, rekla je Bienenfeld. 

Zahvaljujući hotelu Palace Zagreb i Turistička zajednica mogu govoriti o turističkoj godini od siječnja pa do kraja prosinca, dodala je.

Kada je pak riječ o početku godine odnosno predsezoni, ističe da je ona u Zagrebu "fantastično prošla".

"Rezultati su opet rekordni tako da očekujemo da će 2018. godina, kako je krenula, biti povijesno najbolja turistička godina za grad Zagreb", rekla je Bienenfeld.

Pronađena kapsula u temeljima hotela

Početkom godine, prilikom renovacije dvorana, pronađena je stakleno-bakrena kapsula u temeljima zgrade izgrađene 1891. godine, a prilikom gradnje ju je položila obitelj Schlessinger, tadašnji vlasnik zgrade.

Kapsula je sadržavala tekst na hrvatskom i njemačkom jeziku u kojem se opisuje presjek tog vremena, opis trenutne vladavine cara Franje Josipa i bana Khuena Hedervarya, cjenik roba i usluga, informacije o investitoru i izvođačima te blagoslov za zgradu i sve buduće osobe koje će boraviti u njoj.

U kapsuli su pronađene i novinske tiskovine Obzor i Agramer Zeitung, kao i kovanice forinti. (Hina/FaH) 
 

Pisane vijesti