Ministar turizma Gari Cappelli primio studente Međunarodnog sveučilišta Libertas

Studenti druge godine turističkog i hotelskog menadžmenta Međunarodnog sveučilišta Libertas, u okviru kolegija 'Povijesno kulturno nasljeđe i turizam', u petak su posjetili Ministarstvo turizma, gdje im je dobrodošlicu uputio ministar turizma Gari Cappelli. Pred tridesetak studenata, ministar Cappelli, govoreći u radu i zadaćama ministarstva koje vodi, prisjetio se i svojih početaka rada u turizmu na Lošinju te ih upoznao s naporima i zalaganjem koje turistički sektor traži. Naglasio je da menadžer u turizmu mora poznavati sve razine poslovnog procesa i zaduženja svojih djelatnika kako bi kvalitetno mogao upravljati povjerenim resursima. Također, istaknuo je veliki trud koji je potrebno uložiti u osobni razvoj i izgradnju kako bi se turizmom upravljalo na kvalitetan i odgovoran način.

Ministar je upozorio studente na ulogu hrvatskog turizma u gospodarstvu Europske unije, gdje je svaki 11. radnik zaposlen na poslovima vezanim uz turizam, a doprinos putovanja u BDP-u EU iznosi 10,2 posto. Istaknuo je multiplikativni učinak turizma čiji razvitak automatski rezultira i procvatom ostalih industrija te se pri gradnji ili obnovi smještajnih kapaciteta aktivno uključuje i graditeljski sektor, kao i drvoprerađivački te niz drugih povezanih proizvodnih sektora. Upravo time turizam je daleko više od industrije putovanja, ugostiteljstva, transporta i usluga s kojima se redovito poistovjećuje.

Kao izrazito važan preduvjet rada u turizmu, ministar naglašava nužnost poznavanja jezika, ne samo engleskog, koji je gotovo uobičajen, već i jezika dalekih zemalja poput kineskoga, jer je upravo azijsko tržište izrazito raslo posljednjih godina, posebno povećanjem broja gostiju iz Koreje, Kine i Japana. To je ujedno jedan od razloga skorog otvaranja predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Šangaju, ali i još nekim zemljama Dalekog istoka.

Ministar je naglasio i ulogu Ministarstva turizma u poticanju mladih na daljnje školovanje kroz sufinanciranje stipendija za učenike i studente, istaknuvši važnost kvalitetnog obrazovanja kao preduvjeta za konkurentnost hrvatskog turizma.

Studentima se obratio i Bosiljko Domazet, urednik web stranica Ministarstva turizma, koji ih je upoznao s aktivnostima i sadržajima stranica te ulogom Ministarstva turizma u zakonodavnom i strateškom smislu i oblikovanju turističke politike, u pripremi propisa, strategija i akcijskih planova te potporama razvojnim turističkim projektima.
 
Također, kao gosti prostora koje koriste dva ministarstva, turizma i mora, prometa i infrastrukture, studenti su obišli reprezentativne prostore poznate 'Kockice', koju je projektirao arhitekt Ivan Vitić te umjetničkim djelima ukrasili Jagoda Buić, Edo Murtić, Dušan Džamonja, Stevan Luketić, Zlatko Prica i Raul Goldoni, a zgrada je zaštićena kao kulturno dobro Republike Hrvatske.

Pisane vijesti