Rijeka: Za ovu i iduću godinu najavljeno 27 kruzera

U Rijeku je tijekom ove godine najavljen dolazak 11 kruzera sa 16.698 putnika i članova posade, dok se 2019. očekuje 16 brodova s 30.851 putnikom i članom posade, podaci su s kolegija riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela održanog u utorak. Od najavljenih 27 brodova, u ovoj i sljedećoj godini će u riječku luku prvi puta uploviti 13 kruzera, pa se i za njih, kao i do sada, planira organizirati doček. Rijeku je u 2016. i 2017. posjetilo ukupno 30 kruzera s 26.549 putnika, rečeno je na kolegiju gradonačelnika, na kojemu su prihvaćeni informacija i plan aktivnosti na razvoju Rijeke kao kruzing odredišta. Obersnel je istaknuo kako je Rijeka postala ukrcajna luka za puno manjih turističkih brodova te da je iz Rijeke na sedmodnevna putovanja prošle godine krenulo više od 10.000 putnika.

"Vjerujem da će se trend rasta broja kruzera nastaviti, ali i da će njihov broj ostati u razumnim okvirima, ne više od 40 kruzera godišnje, kako se Rijeci ne bi dogodila situacija iz Splita ili Dubrovnika, u kojima velik broj kruzera postaje kontraproduktivan za razvoj turizma", kazao je.

Radi razvoja Rijeke kao kruzing destinacije, Grad Rijeka će s Lučkom upravom Rijeka i Turističkom zajednicom Grada Rijeke nastaviti suradnju i sklopiti Sporazum o suradnji na promociji Rijeke kao kruzing destinacije za 2018. i 2019. 

Kako je rečeno, osnovni plan i misija u narednim godinama biti će zadržavanje već postojećih brodara koji su Rijeku uvrstili u svoje planove putovanja i zainteresirati nove. Ocijenjeno je i da dodatnu zainteresiranost brodarskih kompanija potiče i organiziranje tematskih događanja, koja u Rijeci već postoje. (Hina/FaH)

Pisane vijesti