Ministar Cappelli: Turistički centar dokaz je kvalitetnog rada turističkih djelatnika Zadra i Zadarske županije

Ministar turizma Gari Cappelli sudjelovao je u Zadru na svečanom otvorenju turističkog centra te uredskih prostorija TZ Grada Zadra i TZ Zadarske županije. Turistički centar nalazi se u najljepšem i najreprezentativnijem djelu palače Cedulin iz 13. st. koja predstavlja zaštićeno nepokretno kulturno dobro, smještena u samom srcu stare gradske jezgre te ispod zadarskih bedema koji su od nedjelje uvršteni na listu svjetske baštine Unesco-a. Centar će sadržavati suvremenu multimedijalnu opremu te predstavljati središnje mjesto za upravljanje svim turističkim aktivnostima, za promociju i predstavljanje turističkih sadržaja te unapređenje turističke kvalitete grada Zadra i Zadarske županije.

Ministar Cappelli istaknuo je tom prilikom odlične turističke rezultate koje je Hrvatska ostvarila u prvoj polovici godini, dodavši kako je svoju zaslugu u tome svakako imao i Zadar, odnosno Zadarska županija.

„U prvih šest mjeseci ostvareno je 5,7 milijuna dolazaka i 22,9 milijuna noćenja, što predstavlja godišnji rast od 22 posto u dolascima i 23 posto u noćenjima posto! Promatrajući samo mjesec lipanj, rezultati su još bolji - zabilježen je rast u dolascima od 32 posto i u noćenjima od 33 posto. Ovakvi odlični rezultati tijekom predsezone potvrda su da Hrvatska postaje cjelogodišnja destinacija. Činjenica jest da imamo konkurentan proizvod i odlične resursne osnove, ali mi smo konstantno rastuća destinacija upravo zbog predanog rada i truda svih turističkih djelatnika. Svoj doprinos u ostvarenim rezultatima imala je i Zadarska županija, odnosno grad Zadar koji je u prvih šest mjeseci zabilježio 28,5 posto više noćenja nego lani. Zadar svake godine svojom ponudom i uslugom dokazuje da je konkurentna i kvalitetna turistička destinacija, a otvorenje ovog turističkog centra svakako je dokaz kontinuiranog rasta i razvoja ove destinacije“, rekao je ministar.

Centar se prostire na više od 1300 kvadrata vanjskog dvorišta i unutarnjeg prostora s recepcijom i uredima za gradski i županijski TZ, a u samu obnovu uloženo je ukupno 15 milijuna kuna. Izvođač radova bila je „Zajednica Krekić Avangrad“, nadzor je vodila tvrtka „D&Z“, dok je projekt obnove djelo zadarskih arhitekata Ive Letilović i Igora Pedišića iz „AB Foruma“. Radovi na izgradnji i rekonstrukciji turističkog centra trajali su od 2015. godine, a Ministarstvo turizma ukupno je putem programa bespovratnih potpora tom projektu dodijelilo 1,7 milijuna kuna.

Nakon otvorenja ministar je u društvu župana Zadarske županije Božidara Longina, gradonačelnika Grada Zadra Branka Dukića, direktorice Turističke zajednice Zadarske županije Mihaele Kadije i direktora Turističke zajednice Grada Zadra Ante Radosa, obišao i razgledao tehnološki bogato i suvremeno opremljenu recepciju otvorenog centra. Obnovom palače Cedulin, nekadašnjeg mjesta stare vojne bolnice i prvog hrvatskog sveučilišta, zadarski turizam dobio je atraktivno mjesto i novi dom, a sama revitalizirana palača svoj novi život.  

Turistički centar u Zadru nije jedini koji je kroz suradnju s jedinicama lokalne samouprave i kroz svoje programe realiziralo Ministarstvo turizma. U posljednjih pet godina Ministarstvo je za Centre za posjetitelje, interpretacijske centre i turističko-informativne centre dodijelilo ukupno 21 milijun kuna, dok je u posljednje dvije godine otvoreno sedam turističkih centara, uključujući i zadarski.

„Realizacijom projekata vezanih uz informativne i promotivne centre namijenjene turistima stvaraju se preduvjeti za razvoj i unapređenje cjelogodišnje turističke ponude. Ministarstvo je prepoznalo važnost izgradnje turističkih informativnih centara i centara za posjetitelje“, kazao je ministar Cappelli.

Direktor zadarske turističke zajednice Ante Rados zahvalio je svima koji su prepoznali i pomogli realizaciju ovog velikog projekta: konzervatorima, projektantima, izvođačima radova, Gradu Zadru i Ministarstvu turizma, kao i svojim kolegama u uredu TZ-a, Nadzornom odboru, Turističkom vijeću te bivšem direktoru TZ-a Zvonku Šupi te naglasio kako je Zadar konačno dobio turistički centar na koji se dugo čekalo.

„Ovo zdanje je posebno mjesto, gotovo savršeno za turistički posao. Ono se nalazi na samom ulazu u grad, u naš tri tisuće ljeta stari kameni brod koji i dalje plovi. Nadam se kako će centar postati pravi dom našim turističkim djelatnicima, ali i mjesto okupljanja na kojemu će se održavati koncerti i razne manifestacije. Projekt je pravi primjer uspješne suradnje i vertikale lokalne samouprave i resornog Ministarstva“, rekao je Božidar Longin, župan Zadarske županije.

„Kao građanina i gradonačelnika raduje me što je ovaj do jučer zapušteni prostor stavljen u funkciju turizma, gospodarstva i kulture. Naša povijesna jezgra iz godine u godinu doživljava preobražaj, prije svega kroz očuvanje povijesne i spomeničke baštine i valorizirajući je u kulturnom i gospodarskom smislu, dok s TIC-om uspostavljamo nove standarde zadarske turističke ponude“, naglasio je Branko Dukić, gradonačelnik Zadra.

„Zadarska županija četvrta je turistička regija u Hrvatskoj sa Zadrom kao središtem i najvažnijom destinacijom. Sve ono što inače nudimo turistima i cijela naša turistička ponuda sada imaju svoj reprezentativni prostor te središnje mjesto za prezentaciju tog bogatstva. Time su zadarski turizam i svi oni gosti koji odabiru Zadarsku županiju za odmor, konačno dobili svoj dom“, zaključila je Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Pisane vijesti