Veliko priznanje za hrvatski turizam i gastronomiju: nove Michelinove zvjezdice restoranima Pelegrini i 360o

Restorani Pelegrini (Šibenik) i 360º (Dubrovnik) dobili su jednu Michelinovu zvjezdicu, dok je lista restorana s Michelinovom preporukom (s oznakom žlice i vilice) obogaćena s 24 nova restorana. Rezultat je to tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane profesionalnih Michelinovih inspektora, koji su tijekom 2017. godine obilazili restorane diljem zemlje. Novi vodič za Hrvatsku objavljen je na stranicama Michelina, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane. Hrvatska time ima ukupno tri restorana s Michelinovom zvjezdicom te 55 restorana s njihovom preporukom. K tome, po prvi put dodijeljene su i Michelinove oznake Bib Gourmand, za ukupno četiri restorana: Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Vuglec Breg (Krapina) i Konoba Fetivi (Split). Riječ je o oznaci koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.

„Čestitam restoranu Pelegrini iz Šibenika i dubrovačkom restoranu 360º na dobivenim Michelinovim zvjezdicama te rovinjskom Monteu na potvrdi prošlogodišnjeg priznanja. Isto tako, čestitam i svim uvrštenima na Michelinovu listu preporuka te dobitnicima oznake Bib Gourmand. Ova priznanja velika su nagrada za sve koji kontinuirano rade na unapređenju kvalitete i stvaranju cjelokupnog gastronomskog doživljaja, a koji je postao jedan od glavnih motiva dolaska gostiju u Hrvatsku. Vjerujem kako će ovo svima biti dodatan poticaj za daljnji razvoj, ulaganje u ljudske resurse i povezivanje ponude s lokalnim proizvođačima. Želja mi je da zajedno nastavimo uspješno graditi image Hrvatske kao prepoznatljive gourmet destinacije“, rekao je ministar turizma Gari Cappelli.

Također, ovim su izborom na Michelinovoj mapi, osim Istre, Dubrovnika i Zagreba, koji su upisani prošle godine, svoje mjesto našle i brojne druge destinacije poput Šibenika, Splita, Iloka, Korčule, Krapine, Lovrana, Osijeka, Varaždina, Velike Gorice, Zadra i drugih.

Uvrštenje novih restorana u Michelinovu selekciju snažan je poticaj za daljnje kontinuirano usavršavanje domaće gastronomske scene, ali i velika globalna promocija Hrvatske kao vrhunske gourmet destinacije.

Podsjećamo kako je od hrvatskih restorana, u društvo elitnih restorana s Michelinovom zvjezdicom, prvi ušao rovinjski restoran Monte, koji je 2017. godine dobio jednu zvjezdicu, a koju je zadržao i za 2018. godinu.

Pisane vijesti