Ministar Cappelli na obilježavanju Dana Grada Malog Lošinja

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na centralnom križu groblja Sv. Martin započela je proslava obilježavanja Dana Grada Malog Lošinja koja se tradicionalno održava 11. studenoga, odnosno na blagdan zaštitnika mjesta Sv. Martina. Ovogodišnju proslavu uveličali su ministar turizma Gari Cappelli i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ali i mnogobrojni načelnici i gradonačelnici s kojima Lošinj surađuje.

Gradonačelnica Ana Kučić naglasila je kako je vrijeme da se Grad ponovno okrene čovjeku: "Na kraju, kada sabiremo dojmove, moramo reći kako smo puno toga realizirali, ali pred nama je još mnogo toga. Nastavit ćemo s osiguravanjem preduvjeta za nova zapošljavanja i ostanak mladih na otoku. To nam je prioritet! Nastavljamo sa stanogradnjom, s ulaganjima u zdravstvo, odgoj, obrazovanje, u turizam, u poljoprivredu, u naše obrtnike i poduzetnike, ali nastavljamo i s brigom za one naše stare, nemoćne. Ja, vjerujem u vas, u nas. Vjerujem u našu snagu, i sigurna sam da ćete nam dati podršku da napravimo zaokret, ne zato što nešto nije dobro, nego zato što može još bolje. Vrijeme je da ponovno vratimo čovjeka u središte svega i da vratimo povjerenje u čovjeka“.

Ministar Butković najavio je kako će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture već u proračunu za 2018. godinu osigurati financijska sredstva za rekonstrukciju odnedavno državne ceste Mali Lošinj - Veli Lošinj, dok je ministar turizma Gari Cappelli, dugogodišnji gradonačelnik Malog Lošinja, poručio svojim otočanima da budu ponosni reputacijom koju Lošinj uživa u očima struke. „Nema grada i mjesta u Hrvatskoj u kojoj sam bio, a da me nisu pitali na koji način smo u tako kratkom roku od desetak godina razvili Lošinj i od njega napravili otok, grad koji je istaknut kao najbolji primjer održivog razvoja“, dodao je ministar Cappelli.

Ovogodišnja svečana sjednica Gradskog vijeća bila je prilika da se najzaslužnijim građanima i organizacijama podijele javna priznanja, pa su tako Lidija Kosmos i Katedra Čakavskog sabora Cres Lošinj primili Nagradu Grada, Raymond Prag primio je povelju o imenovanju počasnim građaninom, a dr. Anamarija Vodanović dodijeljena je nagrada za životno djelo. Zahvalnice Grada primili su sportski klubovi koji organizacijom raznih državnih i međunarodnih natjecanja doprinose razvoju ugleda Malog Lošinja, ali i promoviraju sport kod djece, pa su tako ove godine nagrađeni SRD Udica i SD Škarpina za organizaciju euroafričkog kupa u podvodnom ribolovu, Atletski klub Lošinj za organizaciju raznih natjecanja, Rukometni klub Lošinj za promoviranje sporta kod najmlađih, te Šahovski klub Lošinj za suorganizaciju Kupa Hrvatske u šahu. Plaketu Grada primila je Veronika Vidoš, dok je Grbom Grada nagrađena časna sestra Kerubina Picinić, ali i mons. Ivan Brnić te dr. Goran Ivanišević. Priznanja su dodijeljena i najboljim učenicima osnovne i srednje škole.

Pisane vijesti