Ministar Cappelli sudjelovao na panel raspravi „Politički sat“ XX. kongresa poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske

Ministar Cappelli posjetio je XX. kongres poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske u organizaciji udruge UPUHH te sudjelovao na panel raspravi „Politički sat“ kojoj je cilj bio iznjedriti prijedloge dugoročnih planova za turizam. Uz ministra Cappellija, na panel raspravi sudjelovali su i dr. sc. Martina Dalić, potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta; Tomislav Boban, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine; Kristjan Staničić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice te Zdravko Zrinušić, pomoćnik ministra financija i ravnatelj Porezne uprave.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić ocijenila je da uspjehu turizma pridonosi hrvatska atraktivnost, da je turizam zdrav biznis te da bi se iduće godine, zbog očekivanja donošenja niza zakona vezanih za strateške investicije, poticanje ulaganja i turističko zemljište, mogli lakše riješiti neki dosadašnji problemi turizma te nastaviti investicije i uspješni rezultati. Hotelijerima je poručila da paze na kvalitetu ponude i usluga, a smatra i da bi Hrvatskoj dobro došlo da ima više globalnih hotelskih brendova. Najavila je da će Ministarstvo gospodarstva u suradnji s Ministarstvom turizma, a vezano i za EU fondove, razmotriti objavu poziva za ulaganja u turizam na kontinentu do 100 milijuna kuna, što bi bilo dobro primjerice za Slavoniju.

Pomoćnik ministra financija i ravnatelj Porezne uprave Zdravko Zrinušić smatra da treba uvesti više reda i pojačati inspekciju iznajmljivanja smještaja te da se turizmu, osim PDV-om, nastojalo izaći u susret drugim mjerama, poput smanjenja poreza na dobit, na što je predsjednik UPUHH-a Ronald Korotaj kazao da sadašnja stopa PDV-a od 25 posto za ugostiteljstvo nije konkurentna te da hotelijeri i cijeli turizam nisu osjetili baš puno koristi od porezne reformi.

Državni tajnik za državnu imovinu Tomislav Boban objasnio je da bi novi zakon o turističkom zemljištu trebao pomoći raspolaganju tim zemljištem i jačim investicijama, dok je ministar turizma Gari Cappelli istaknuo da ćemo se do 2020. godine, nastavi li se ovim tempom, približiti planiranim investicijama u turizmu od sedam milijardi eura. Najavio je i (re)kategorizaciju obiteljskog smještaja s ciljem povećanja njegove kvalitete i boljeg tržišnog pozicioniranja.

"Nećemo robovati kvadraturi nego kvaliteti, a činit ćemo sve i na deregulaciji i decentralizaciji kroz izmjenu turističkih zakona. Iduće godine ćemo zasigurno imati jaču pred i posezonu nego ove godine, dok se u srpnju i kolovozu mogu očekivati slični rezultati kao i ove godine, što znači velik broj turista", poručio je Cappelli.

Pisane vijesti