TZ Zagrebačke županije: izložba "Umjetnici u akciji 'Očistimo Hrvatsku od auto-olupina'"

U prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije, u zagrebačkoj Preradovićevoj ulici, otvorena je izložba „Umjetnici u akciji 'Očistimo Hrvatsku od auto-olupina powered by Renault'“. Romeo Ibrišević, fotograf, novinar, eko-aktivist i predsjednik Udruge Zelene stope prije četrnaest godina započeo je akciju "Očistimo Hrvatsku od auto-olupina" uz potporu tvrtke Renault Nissan Hrvatska. Zaljubljenik u prirodu i fotografiju, putujući diljem Lijepe naše, uočio je nebrojene auto-olupine i divlja odlagališta otpada, te je odlučio da je krajnje vrijeme osvijestiti građane o važnosti očuvanja prirode i okoliša kao temeljnih vrijednosti života pojedinca i društva. Uz pomoć mnogih zaljubljenika u prirodu tijekom akcije prošao je više od 200.000 kilometara uklonivši više od 15.000 automobilskih olupina iz nacionalnih parkova i parkova prirode.

U akciju su se u međuvremenu uključili i umjetnici na svoj način: odabrali bi jednu Romeovu fotografiju koja dokumentira izvlačenje auto olupine iz prirode, fotografija je potom otisnuta na slikarsko platno, a onda su umjetnici, svatko u svom stilu, intervenirali na nj. Uz podršku Zagrebačke županije za izložbu u prostoru Turističke zajednice odabrana su djela umjetnika koji žive i rade na tom prostoru: Korana Gajski Filipović, Svjetlan Junaković, Milan Trenc, Jugan Splivalo, Vatroslav Kuliš, Miljenko Bengez, Romeo Magaš, Milan Komljenović, Izvor Oreb, Silva Krajačić, Emilija Karlavaris i Bachrach & Krištofić.

Ta su djela prvi put pokazana 2016. na izložbi u Medijateci Francuskog instituta. Bila su izložena dvadeset i dva originalna umjetnička rada koji upozoravaju na naš neprimjeren odnos prema prirodnim dobrima. Usporedimo li Romeove fotografske predloške sa slikarskim radovima, lako je zaključiti da smo prešli dopuštenu granicu bahatosti spram prirode.

U sklopu akcije "Očistimo Hrvatsku od auto olupina" izvučeno je i na reciklažno dvorište poslano više od 15.000 olupina što je otprilike kolona automobila od Trga bana Josipa Jelačića u Zagrebu do istoimenog glavnog gradskog trga u Karlovcu kada bismo olupine postavili jednu za drugom; ili pak brdo više od Mt. Everesta kad bismo olupine stavili jednu na drugu.

A upravo su prirodna dobra i parkovi prirode ono što u našu zemlju privlači turiste, te je stoga ta izložba opomena svima nama da nam ta dana nam blaga valja čuvati i njegovati – kako za nas sadašnje, tako i za buduće naraštaje.

Ostale vijesti