Hrvatska turistička zajednica: 6,5 milijuna kuna za potpore događanjima u 2018. godini

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) objavila je Javni poziv za potpore događanjima u 2018. godini, putem kojeg će se dodjeljivati bespovratna novčana sredstva za događanja na teritoriju Republike Hrvatske od međunarodnog, nacionalnog ili regionalnog značaja kao glavnog motiva dolaska turista u destinaciju. Za ovu je namjenu predviđeno 6,5 milijuna kuna kroz tri glavne mjere programa: "TOP događanja" s ukupno 3,5 milijuna kuna, „Događanja u predsezoni i posezoni“ u iznosu od 2 milijuna kuna, „Nacionalna i regionalna događanja“ s potporom od milijun kuna.

„Odlični turistički rezultati ostvareni u siječnju najbolji su pokazatelj kako atraktivne manifestacije pozitivno utječu na rast turističkog prometa u pred sezoni. Ovim putem pozivam sve organizatore događanja da se jave na raspisani Javni poziv i kvalitetnim sadržajem unaprijede i obogate turističku ponudu pojedine uže ili šire destinacije, ali i Hrvatske u cjelini. Ove godine posebno će se financijski poduprijeti kvalitetna događanja koja se organiziraju u pred i posezoni jer nam je krajnji cilj cjelogodišnje poslovanje u turizmu“, izjavio je direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić.

Za mjeru „TOP događanja“ osiguran je iznos od 3,5 milijuna kuna. Riječ je o događanjima za koja se procjenjuje da su motiv dolaska najmanje 10.000 posjetitelja, a koja su od iznimne turističke vrijednosti i velikog utjecaja za privlačenje gostiju u određenu destinaciju. Jaka atrakcijska osnova i dobra posjećenost predstavljaju preduvjet dodjele ove vrste potpora, a događanja koja će ostvariti podršku trebaju osigurati medijsku pozornost, komunicirati pozitivne doživljaje, pridonositi ukupnom jačanju snage brenda hrvatskog turizma te pružati motiv dolaska turista, posebice u razdoblju pred i posezone.

Za mjeru „Događanja u predsezoni i posezoni“ osiguran je iznos od 2 milijuna kuna. Riječ je o sredstvima namijenjenim za događanja koja doprinose razvoju atraktivne i konkurentne destinacijske ponude s dodanom vrijednošću u razdoblju pred i posezone (PPS razdoblju) na području cijele Hrvatske - na turistički razvijenim i nerazvijenim područjima.

Iznos od milijun kuna osiguran je za mjeru „Nacionalna i regionalna događanja“. Riječ je o događanjima koja se održavaju u bilo kojem razdoblju godine, a koja doprinose unapređenju i obogaćivanju turističkog proizvoda pojedine destinacije i Hrvatske u cjelini, razvoju sadržaja, povećanju ugostiteljskog i drugog turističkog prometa, jačanju snage brenda hrvatskog turizma i stvaranju prepoznatljivog imidža hrvatskog turizma.

Vrednovanje i odabir događanja obavit će se sukladno kriterijima propisanima Javnim pozivom, a odluku o izboru događanja koja će dobiti potporu te o visini potpora donijet će Turističko vijeće HTZ-a. Navedeni Javni poziv objavljen je na mrežnim stranicama Hrvatske turističke zajednice, a prijave se zaprimaju do 12. ožujka 2018. godine.

Pisane vijesti