Održana petodnevna promocija kulturne baštine i turističke ponude Međimurja u Zagrebu

Pod nazivom „Ljubav se ne trži niti ne kupuje - već ju otvorenim srcem Međimurje daruje" u organizaciji DMK Etno Art Travel agencije i uz potporu Međimurske županije i njezine turističke zajednice, a povodom obilježavanja Europske godine kulturne baštine, 9. veljače je u Hrvatskoj kući – Materina priča u Zagrebu otvorena višednevna manifestacija promocije kulturne baštine i turističke ponude Međimurja. Uzvanike su pozdravili Mina Petra i Toni Biluš u ime Grada Zagreba, Rudi Grula direktor Turističke zajednice Međimurske županije, Matija Posavec župan Međimurske županije, Sandra Herman zamjenica župana, Maša Hrustek Sobočan iz Muzeja Međimurja, predstavnici Lag-ova Bregi i doli i Mura-Drava Sanja Krištofić i Mario Moharić te Tatjana i Marijan Martinjaš organizatori i voditelji DMK Etno Art Travel agencije, a program je vodila Aleksandra Ličanin.

„Kad govorimo o Međimurju, istaknuo bih najprije da je ono zeleno, a to je često i impresija naših gostiju, a kako kaže pjesme Međimurje je i "cvetičen ograjeno". Ponosni smo kao Zrinski koji su branili ne samo svoje već i dobar dio Europe, pobožni smo kao Sveti Jeronim, prevoditelj Biblije na hrvatski jezik, širokih smo pogleda kao Rudolf Steiner antropozof, osnivač waldorfske pedagogije i raspjevani kao Teta Liza, koja je otpjevala 2000 pjesama koje ćemo ponuditi kao svjetsku nematerijalnu baštinu. I bogati smo kao dravski zlatari, pritom kažemo da smo vrijedni, jer smo vratili stare vodenice na rijeku Muru, uredili Žagarov mlin na Muri i mnoge etno zbirke. Volimo reći i da smo uspješni, a mjerilo za to naša su vina iz Štrigove, uz koja ide i dobro jelo, pa smo i gurmani čime se ponosimo. Zbog svega toga Međimurje je 2016. godine dobilo nagradu EDEN kao europska destinacije izvrsnosti. Volimo i "pecikline", pa imamo sve više cikloturista, imamo i vrhunske centre za team building, strpljivi smo kao ribiči, pa će se tri svjetska ribička prvenstva ove godine održati kod nas. Djelujemo u više od 400 udruga, volimo biti i zdravi, kao što je izvorska voda iz termi Svetog Martina, koje su i pokretač turističkog razvoja cijelog Gornjeg Međimurja, u kojima, uz filozofiju Rudolfa Steinera danas postoji i jedan od prvih centara u Europi gdje se provodi i terapija kanabisom“, rekao je direktor turističke zajednice županije Rudi Grula.

Direktor Termi Sveti Martin Branimir Blajić, istaknuo je da ih godišnje posjeti oko 60.000 gostiju koji osim u blagodatima termalnih vrela i filozofije života Rudolfa Steinera uživaju i u lokalnoj gastronomiji te pozvao goste da kušaju Štajnerovu tiblicu - kuglof od buče i kremšnitu od batata.

Glazbenu točku i svoju skladbu "Snočke sem senjala" izvela je Lidija Bajuk, kantautorica koja je nedavno doktorirala iz područja etnologije i antropologije, dok su atmosferu zagrijali veseli članovi kulturno-umjetničkog društva Donji Vidovec i Zasedbreg.

„Priča o turizmu u Međimurju razvija se laganim korakom i naši gosti iz Međimurja odlaze puni impresija, pritom, što je nama važno, rado se vraćaju i preporučuju nas drugima“ istaknuli su organizatori događanja u Zagrebu, Tatjana i Marijan Martinjaš, vlasnici agencije Etno Art Travel.

Na ovogodišnjoj višednevnoj promociji turističke ponude Međimurja u Zagrebu, bogatim programom predstavilo se više od 50 sudionika iz Međimurja: OPG Čekunec, OPG Poljoposavec, OPG Christian Preložnjak, OPG Vesna Fuček Bermanec, OPG Hranjec Magdalena, OPG Rajher, Good Spirit d.o.o., KUD Donji Vidovec, KUD Zasedbreg, Zrinska garda Čakovec, vinska kuća Cmrečnjak, Udruga Međimorske roke, Lifeclass Terme Sveti Martin, hotel Castello, hotel Aton, hotel Panorama, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, Muzej Međimurja, Javna ustanova za zaštitu prirode – Međimurska priroda, Centar dr. Rudolfa Steinera, LAG Međimurski doli i bregi, Lag Mura-Drava, restoran Međimurski dvori, DMK Etno Art Travel, Accredo centar, Ekom bazeni Čakovec, Nada Mance - prezentacija izrade međimurske čipke na batiće, Miljenko Kranjčec – drvorezbar i kipar, Marija Šavora – etno sakupljačica, Nada Tomašek – prezentacija kinča, Katarina Posavec i Terezija Pintarić – pletenje cekera, Moto nautički klub Vidovski zlatari, Bernays studij komunikacijskog menadžmenta – Romana Lekić, Centar za djecu i roditelje novog doba – Iva Brčić i Sanjica Ćaćić i još mnogi drugi.

Poslije Zagreba, nastavak promocije i izložbe kulturne baštine i turističke ponude Međimurja nastavit će se u restoranu Međimurski dvori (http://www.medjimurski-dvori.hr/ ) u Lopatincu. Izložba se otvara 17. veljače u 17 sati, a moći će se razgledati svaki vikend do 25. ožujka. (Tekst: Marija Barić; Foto: DMK Etno Art Travel)

Pisane vijesti