Ministar Cappelli na predstavljanju biciklističke utrke World cup – Downhill i Forumu iznajmljivača

Ministar turizma Gari Cappelli danas boravi na otoku Lošinju gdje je u Malom Lošinju sudjelovao na press konferenciji povodom predstavljanja svjetske biciklističke utrke World cup – Downhill, koja će se iduće godine, 21. i 22. travnja 2018. održati na Lošinju. Ujedno, najavljen je i tradicionalni 4. Downhill Lošinj. Nakon pregleda staza i službenog treninga, 23. travnja 2017. u Velom Lošinju s početkom u 13.30 sati započet će četvrto izdanje brdsko biciklističkog spusta i to sprint dionicom s vrha brda Sv. Ivan, na nadmorskoj visini od 250 metara, s najljepšim pogledom na arhipelag, a nastavit će se šljunčanim i kamenitim stazama koje vode do cilja na samoj obali Velog Lošinja. Utrka se vozi u pet kategorija; veteranskoj, amaterskoj, juniorskoj, ženskoj i elitnoj konkurenciji te se boduje za svjetsku ljestvicu.

„Stvaranje dodatnih sadržaja u destinaciji, posebice kada je riječ o periodu izvan ljetnih mjeseci, ima veliku važnost na turizam lokalne sredine, ali i na turizam cijele Hrvatske. Hrvatska je kroz posljednjih nekoliko godina prepoznata kao europska cikloturistička destinacija. U Europi trenutno ima oko 60 milijuna aktivnih biciklista, a u prosjeku cikloturisti troše i do 30% više od klasičnih turista, što dokazuje njihovu važnost za hrvatski turizam“, istaknuo je ministar te nadodao: „Želimo ujednačiti turizam na cijelom hrvatskom prostoru i povećati domaći turistički promet posebice na kontinentu. Uskoro ćemo predstaviti program namijenjen razvoju cikloturizma, koji je uz enogastro i zdravstveni turizam važan motiv dolaska na kontinent“.

World cup - Downhill Lošinj smatra se unikatnom utrkom s obzirom da će natjecatelji pedalirati kroz urbano područje što će biti prvi slučaj u svjetskom kupu. Utrku će prenositi Red Bull Media House i još 19 televizijskih kuća, a očekuje se da će utrku pratiti uživo više od milijun gledatelja iz 99 zemalja diljem svijeta. Osim ministra Cappellija na press konferenciji je sudjelovala obnašateljica dužnosti gradonačelnika Grada Malog Lošinja, Ana Kučić te predstavnici Mountain Bike kluba iz Trbovlja, Atletskog kluba Lošinj, Turističke zajednice Grada Malog Lošinja te predstavnik Jadranke d.d. „Lošinj Hotels & Villas“.

„Posebno pohvaljujem organizatore utrke Downhill Lošinja – MTB Trbovlje i Atletski klub Lošinj koji iz godine u godinu privlače sve veći broj entuzijasta, zaljubljenika u ekstremne sportove koji u vansezonskom periodu provode vikend na Lošinju. Mnogi od njih vraćaju se na Lošinj više puta kroz godinu. Oni su najbolji promotori naše destinacije stoga posebnu pozornost posvećujemo razvijanju biciklističke infrastrukture. Grad je već duži niz godina partner u organizaciji same utrke, a izdvaja i velika financijska sredstva kako bi sve bilo na visokom nivou“, istaknula je obnašateljica dužnosti gradonačelnika Grada Malog Lošinja Ana Kučić.

5. Forum lošinjskih iznajmljivača 'Inovativni privatni'

U nastavku dana ministar Cappelli će sudjelovati i na 5. Forumu lošinjskih iznajmljivača pod nazivom „Inovativni privatni!“ u Velom Lošinju gdje će se privatnim iznajmljivačima predstaviti noviteti u turističkoj ponudi, kapitalnim investicijama i ulaganjima na Lošinju, zakonskim regulativama, marketingu privatnog smještaja i drugim informacijama s ciljem primjene novih ideja, usluga i proizvoda u unapređenju kvalitete privatnog smještaja.

Od ukupno 2.203.155 ostvarenih noćenja na Lošinju u 2016. godini, čak 29,7% ostvareno je upravo u privatnom smještaju (objekti u domaćinstvu i druge vrste smještaja).

Grad Mali Lošinj na svom području broji 970 obveznika, pružatelja usluga smještaja u domaćinstvu u 14 turističkih mjesta. U 2.006 smještajnih jedinica kapacitet osnovnih kreveta iznosi 5.861 dok s pomoćnim krevetima taj broj doseže 6.670 kreveta. Na razini čitave Hrvatske u 2016. godini u objektima u domaćinstvu ostvareno je 30,4 milijuna noćenja što ujedno predstavlja udio od 33 posto u odnosu na cjelokupna noćenja ostvarena u svim vrstama smještajnih objekata. Istovremeno prema zadnjim podacima iz sustava eVisitor u Hrvatskoj je registrirano ukupno 81 tisuća objekata u domaćinstvu s ukupno 495 tisuća ležajeva. (www.mint.hr)

Pisane vijesti