Ministar turizma Gari Cappelli susreo se sa svjetski poznatim šahovskim velemajstorom Garryem Kasparovom

Ministar turizma Gari Cappelli susreo se sa svjetski poznatim šahovskim velemajstorom i bivšim svjetskim prvakom Garryem Kasparovom uoči današnje tradicionalne božićne šahovske simultanke u kojoj će odmjeriti svoje snage istovremeno s 20 natjecatelja. Inače, ove je godine natjecanje okupilo 340 pretežno mladih šahista iz 8 zemalja svijeta. Tema sastanka bila je, između ostalog, podrška Ministarstva turizma organizaciji nekoliko velikih svjetskih šahovskih turnira, koji okupljaju veliki broj igrača i gostiju, u nekoliko gradova hrvatske poput Crikvenice, Splita, Zadra ili Zagreba i to u posezoni 2018. godine. 

Sastanak je imao za cilj i podsjetiti na važnost šaha kao discipline koja pozitivno utječe na razvoj djece i mladih te na sve veći broj međunarodnih šahovskih turnira koji u Hrvatskoj organizira Fond Garry Kasparov Adriatik - ogranak Kasparovljeve američke šahovske fondacije.

„Cilj hrvatskog turizma jest pružiti raznovrsnost te pozicionirati Hrvatsku kao destinaciju s brojnim i raznolikim ponudama tokom čitave godine. Cilj je razvijati cjelogodišnji turizam, ne ograničiti se na nekoliko ljetnih mjeseci već kontinuirano raditi svih dvanaest mjeseci na razvoju usluga, ponuda i dodatnih atrakcija kojima možemo privući nove turiste i zadržati postojeće. Iz tog razloga, Ministarstvo turizma podržava manifestacije kojima je cilj promocija, brandiranje Hrvatske i stvaranje dodatne vrijednosti za hrvatski turizam bilo kroz sport ili neku drugu aktivnost“, izjavio je ministar Cappelli.

Šah u svijetu igra oko 600 milijuna ljudi, a on u Hrvatskoj ima dugu tradiciju i velik broj poklonika. Prvo značajnije šahovsko natjecanje u Hrvatskoj, "Šahovska Olimpijada", održana je 1950. godine te je od tada u Hrvatskoj organizirano nekoliko stotina međunarodnih natjecanja koja okupljaju šahiste svih uzrasta iz svih dijelova svijeta. Navedeni natjecatelji ujedno su i važni posjetitelji hrvatskih turističkih destinacija.

„Zadovoljstvo mi je svojim imenom promovirati Hrvatsku u koju dolazim već 25 godina“, istaknuo je Garry Kasparov najveće šahovsko ime u povijesti te igre koji je 2014. godine dobio hrvatsko državljanstvo te i danas predstavlja najveći šahovski brand koji samo na Twitteru okuplja više od 404.000 sljedbenika. Sastanku je prisustvovao i predsjednik Fonda Garry Kasparov Adriatik i šahovski velemajstor Zlatko Klarić.

Najveći broj sportskih manifestacija u Hrvatskoj održava se u razdoblju pred i posezone koja i ove godine bilježi odlične turističke rezultate te rast od 24 posto u noćenjima u predsezoni i 7 posto u noćenjima u posezoni naspram prošle godine.

Pisane vijesti