Veleposlanik Japana Tetsuhisu Shirakawa i ministar Damir Bajs: Za širenje suradnje u turizmu i gospodarstvu

Veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Tetsuhisu Shirakawa, u čijoj su pratnji bili Atsushi Saito, ataše japanskog veleposlanstva i Megumi Osugi-Stepien, prva tajnica, posjetili su danas Ministarstvo turizma gdje su ih primili ministar turizma Damir Bajs i Branko Grgić, državni tajnik.

Veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Tetsuhisu Shirakawa, u čijoj su pratnji bili Atsushi Saito, ataše japanskog veleposlanstva i Megumi Osugi-Stepien, prva tajnica, posjetili su danas Ministarstvo turizma gdje su ih primili ministar turizma Damir Bajs i Branko Grgić, državni tajnik.

Zadovoljni smo što je nedavno otvoren ured Hrvatske turističke zajednice u Tokiju, čime na stanoviti način obilježavamo 15. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana, naglasio je veleposlanik Shirakawa, a prigodom toga, 5. ožujka ove godine u posjet Japanu doći će predsjednik Stjepan Mesić.

Turističko poslovanje s Japanom ubrzano se širi, ali postoji još mnogo prostora za suradnju, osobito u gospodarstvu i turizmu, istaknuo je veleposlanik Tetsuhisu Shirakawa, navodeći neke od razloga povećanog zanimanja Japanaca za hrvatsku turističku ponudu. Ono je uslijedilo poslije odlične prezentacije Hrvatske na svjetskoj izložbi EXPO te nakon svjetskog nogometnog prvenstva, ali je potaknuto i promotivnim filmom Hrvatske turističke zajednice za CNN-u.

        

Takvo zanimanje za turističku ponudu Hrvatske, ove će godine dovesti do udvostručenja broja čarter letova iz Japana, naglasio je veleposlanik Shirakawa, istaknuvši vrlo pozitivne dojmove japanskih turista koji su Hrvatsku posjetili u četiri čarter leta protekle godine. Japanske su agencije dovodile turiste na njima zanimljivije destinacije, osobito one UNESCO-ovom zaštitom, jer ih najviše zanima očuvana priroda i kulturna baština. Pri tome ističe tradicionalnu destinaciju Japanaca Nacionalni park Plitvička jezera.  Ove godine japanski avio-prijevoznik (JAL) planira 8 čartera prema Hrvatskoj.

     

Veleposlanik Shirakawa naglašava ne samo hrvatske ljepote, već i činjenicu sigurnosti, što Hrvatska može koristiti u promociji svojeg turizma.

Ministar turizma Damir Bajs istaknuo je primjetan porast broja japanskih turista u Hrvatskoj, što hrvatskom turizmu nameće zahtjeve za razvijanjem kvalitetne ponude i osobito razvoja destinacija, poput Plitvica, koje turisti iz Japana žele obići i izvan glavne sezone, primjerice zimi.

         

Ministar je naglasio, osim iskoraka u kvaliteti ponude i interes Hrvatske za pokretanje postupka potpisivanja sporazuma o suradnji na području turizma. Također, uputio je službeni poziv da japanska udruga turističkih agencija (JATA) godišnji sastanak svojeg izvršnog odbora održi u Hrvatskoj ove godine, što bi pridonijelo prepoznatljivosti Hrvatske na japanskom tržištu.

Ministarstvo turizma želi napraviti novi razvojni iskorak i pomake u ponudi koji će ne samo produljiti sezonu, već i odgovoriti potrebama zahtjevnijih gostiju, kakvi su oni iz Japana, zaključio je ministar Bajs.

      




Pisane vijesti