Hrvatska primljena u Stratešku alijansu nacionalnih kongresnih ureda Europe

Hrvatska je postala 25. članicom Strateške alijanse nacionalnih kongresnih ureda Europe (Strategic Alliance of the National Convention Bureaux of Europe), a rezultat je to rada i zalaganja Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske udruge profesionalaca kongresnog turizma čiji su predstavnici uspješno lobirali za članstvom naše zemlje u ovom vrijednom udruženju. Zadnji krug pregovora realiziran je tijekom posljednjeg sastanka Alijanse održanom u Rigi u travnju ove godine, a veliko priznanje za Hrvatsku i hrvatsku kongresnu ponudu predstavlja činjenica da smo primljeni u udruženje. Važnost ovog članstva naglašava i direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.

„Poslovni ili MICE turizam u hrvatskim se okvirima često spominje kao važan turistički proizvod koji znatno može utjecati na produljenje turističke sezone te je kao takav uključen u projekt „Hrvatska 365“. Ovaj proizvod svoje mjesto ima i u Strategiji razvoja hrvatskog turizma u sklopu koje je definiran kao jedan od deset ključnih proizvoda na temelju kojih se predviđa strateški razvoj hrvatskog turizma. Kreiran je i Nacionalni program razvoja kongresne ponude koji predstavlja zajednički okvir za djelovanje različitih relevantnih dionika razvoja ovog turističkog proizvoda. Sigurno je da će ovo članstvo dodatno podići sveukupne aktivnosti na višu razinu. Hrvatska je destinacija koja u ovom segmentu može ponuditi nešto novo jer smo relativno neotkrivena destinacija kada je MICE turizam u pitanju i to je naša glavna prednost koju možemo i moramo iskoristiti“, poručio je direktor Ivičić, dodavši kako u Hrvatskoj ipak postoje destinacije koje su se snažno profilirale u ovom segmentu, poput Zagreba, Opatije, Splita i Dubrovnika.

Riječ je o udruženju koje je oformljeno s ciljem jačanja razmjene znanja i partnerske suradnje među zemljama članicama koje također raspravljaju i o brojnim projektima te istraživanjima vezanim uz kretanja kongresne ponude. Prema ICCA Statistics Report iz 2014. godine, Europa je vodeća destinacija kongresnog turizma, a jedan od glavnih ciljeva udruženja je zadržavanje te pozicije i u budućnosti. Uz Hrvatsku kao novu članicu, u udruženju su još i Austrija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Nizozemska, Mađarska, Island, Irska, Italija, Crna Gora, Norveška, Poljska, Portugal, Latvija, Škotska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska i Švicarska. Hrvatska će, kao punopravna članica, sudjelovati već na sljedećem sastanku Strateške alijanse nacionalnih kongresnih ureda Europe, a koji se održava 26. i 27. siječnja 2017. godine u Firenci.Pisane vijesti