Održan seminar o pristupačnom turizmu u ruralnom okruženju

U svijetu je danas milijardu osoba s invaliditetom, a 300 milijuna njih često putuje. Riječ je o ljudima koji su vrlo motivirani za putovanja i uvijek putuju u pratnji najmanje jedne osobe. Na putovanje se odlučuju izvan sezone, kad nema gužvi te ostaju minimalno pet dana. Stoga, kad govorimo o turistima s invaliditetom, ne govorimo o socijalnom turizmu u smislu humanitarnog karaktera, već o vrlo profitabilnom poslu – istaknuo je Stipe Splivalo, suosnivač i direktor turističke agencije TravAbled na seminaru „Pristupačni turizam u ruralnom okruženju“, koji je jučer na Međunarodnom sveučilištu Libertas okupio više od stotinu sudionika. Pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ te suorganizaciji Međunarodnog sveučilišta Libertas, Specijalizirane turističke agencije za osobe s invaliditetom TravAbled i HF Eko Etno grupe, seminar je održan u okviru projekta „Za razvoj ruralnih krajeva – Obrazovanje za turizam na seljačkim gospodarstvima i ruralni turizam“.

U svijetu je danas milijardu osoba s invaliditetom, a 300 milijuna njih često putuje. Riječ je o ljudima koji su vrlo motivirani za putovanja i uvijek putuju u pratnji najmanje jedne osobe. Na putovanje se odlučuju izvan sezone, kad nema gužvi te ostaju minimalno pet dana. Stoga, kad govorimo o turistima s invaliditetom, ne govorimo o socijalnom turizmu u smislu humanitarnog karaktera, već o vrlo profitabilnom poslu – istaknuo je Stipe Splivalo, suosnivač i direktor turističke agencije TravAbled na seminaru „Pristupačni turizam u ruralnom okruženju“, koji je jučer na Međunarodnom sveučilištu Libertas okupio više od stotinu sudionika.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ te suorganizaciji Međunarodnog sveučilišta Libertas, Specijalizirane turističke agencije za osobe s invaliditetom TravAbled i HF Eko Etno grupe, seminar je održan u okviru projekta „Za razvoj ruralnih krajeva – Obrazovanje za turizam na seljačkim gospodarstvima i ruralni turizam“.

„U okviru projekta ove je godine organizirano desetak seminara na kojima vlasnici OPG-ova, turističkih seljačkih gospodarstava, poduzetnika u ruralnom području, predstavnika turističkih agencija, područne i lokalne samouprave dobiju  odgovore na sva pitanja vezana uz ruralni prostor i poticanje snažnije poljoprivredne proizvodnje i održivog razvoja hrvatskih ruralnih područja. Seminarom o pristupačnom turizmu u ruralnom okruženju željeli smo potaknuti inkluziju osoba s invaliditetom i iznimno mi je drago što je ova tema zainteresirala veliki broj turističkih djelatnika ne samo iz ruralnog područja, nego i iz ostalih dijelova Hrvatske“, rekla je mr. sc. Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“.

Važnost inkluzije u turizmu

U svijetu je danas dvjestotinjak putničkih agencija u šezdesetak zemalja koje se bave specijaliziranim itinerarima i ponudom za osobe s invaliditetom, a na svjetskoj razini u ovom se segmentu godišnje zaradi 17,3 milijarde dolara i ostvari 73 milijarde noćenja, istaknuo je Robert Baćac, samostalni konzultant za ruralni turizam, govoreći o ponudi pristupačnog turizma ruralnih područja na globalnom tržištu.

Gdje je Hrvatska u ovoj priči, najbolje je opisao Siniša Kekić, voditelj agencije TravAbled, također osoba s invaliditetom. Primjerice, u Zagrebu je svega 20 pristupačnih soba te samo jedan zagrebački hotel ima tri posto pristupačnih soba, dok su smještajni kapaciteti ostalih hotela s takvim sobama između jedan i jedan i pol posto. „Stoga su grupe koje su željele doći na Advent u Zagrebu morale otkazati putovanje, a unatoč željama u glavnom gradu nije se mogla organizirati niti konferencija za osobe s invaliditetom“, zaključio je Siniša.

Da pomaka ima potvrđuje i i četrdesetak kosina koje su u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba postavljene u Tkalčićevoj i Jurišićevoj ulici, a sve je više vlasnika seljačkih turističkih gospodarstava s područja čitave Hrvatske koji u ponudu žele uključiti i pristupačan smještaj. Zanimanje su pokazali direktori turističkih zajednica koji će u prvom koraku slijediti pozitivan zagrebački primjer i za početak staviti kosine na ulaze u kafiće i restorane na svojim područjima.

O važnosti medija i javnih osoba u osvještavanju problema vezanih uz osobe s invaliditetom govorila je Anja Mihaljević, diplomirana novinarka i osoba s invaliditetom, suradnica na portalima She.hr, Profitiraj.hr i Zagreb Online, medijskim pokroviteljima seminara, koji iznimnu pozornost posvećuju inkluziji. U suradnji s Mariom Valentićem, poznatim fitness trenerom, Anja radi na projektu inkluzije osoba s invaliditetom u tjelovježbu i zdrav život. „Većina ljudi govori o inkluziji, no to je još uvijek mrtvo slovo na papiru, a konkretno se ne poduzima ništa kako bi se to promijenilo. Važno je potaknuti svijest o ovom problemu“, zaključila je Anja.



Pisane vijesti