Sindikat turizma i usluga protiv uvoza radne snage i za povećanje plaća

Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) protivi se uvozu radne snage za turizam i ugostiteljstvo jer vjeruju da se radnici mogu naći i u Hrvatskoj, ali im iduće godine treba dati bolje uvjete s povećanjem minimalne plaće sa sadašnjih 3.120 na oko 3.800 kuna, poručuje predsjednik STUH-a Eduard Andrić.

Povećanje minimalne plaće i bolji uvjeti za radnike u turizmu i ugostiteljstvu, poput plaćenog smještaja i drugog, bit će i neke od glavnih tema u predstojećim pregovorima sindikata i poslodavaca za iduću godinu odnosno za novi nacionalni kolektivni ugovor za te djelatnosti jer sadašnji ističe krajem ove godine, a slijedom ranijih dogovora sve što ispregovaraju u primjenu bi trebalo prije 1. svibnja, odnosno prije početka jačeg dijela sezone.

Andrić u razgovoru za Hinu ističe i da je prosječna plaća u turizmu i ugostiteljstvu za tzv. bijelo osoblje ('obični' kuhari i konobari, pomoćni radnici, sobarice, vrtlari i slični) i bez menadžmenta za prvih šest mjeseci ove godine od nešto malo više od 4.100 kuna također niska i traži povećanje.

"Teško je očekivati da će poslodavci sada pristati na povećanje plaća za iduću godinu, s obzirom na najavljeno povećanje stope PDV-a na ugostiteljske usluge, no s obzirom na nedostatak radne snage već ove godine, a što bi iduće moglo biti i jače izraženo jer su i potrebe veće, smatramo da do rasta plaća u turizmu i ugostiteljstvu mora doći. Uostalom, svima je jasno da turizam nosi gotovo cijelo hrvatsko gospodarstvo i krajnje je vrijeme da se politika prema radnicima u turizmu i ugostiteljstvu promijeni jer godinama 'mlatimo praznu slamu' i znamo gdje su problemi, ali ih ne rješavamo", naglašava Andrić.

Ove se godine tražilo za turizam i ugostiteljstvo oko 15 tisuća novih radnika, i jedva ih se našlo, a iduće godine, prema procjenama, tražit će ih se barem oko 20 tisuća.

Upozorava pritom i da je nakon ove ljetne sezone i sa zatvaranjem hotela i drugih objekta dosta ljudi, primjerice iz Slavonije koji su radili kao sezonci, ali i za stalno na obali, otišlo iz zemlje, većinom raditi u Austriju i Irsku gdje su plaće u tom sektoru daleko bolje.

Primjerice, Austrija, koja je također u potrazi za radnicima kojih im nedostaje, konobarima nudi 1.300 eura plaću plus 13. plaću te smještaj i hranu, a uz to, tamo je, kao i u Irskoj, kupovna moć i standard građana veći pa radnici i od napojnice mogu očekivati više nego u Hrvatskoj.

Porast PDV-a znači porast cijena, pad potrošnje i stagnaciju plaća

Napominjući kako u sindikatu namjeru za povećanjem PDV-a za ugostiteljstvo drže jako lošom, jer ne samo da se time 'reže zelena grana na kojoj cijela Hrvatska sjedi' nego je i u potpunosti suprotna turističkoj strategiji koja je nakon dugo čekanja i traženja konačno i usvojena,

Andrić smatra lošim i što se u takvu reformu ušlo bez dubljih analiza posljedica koje bi sektoru, ali i šire moglo donijeti takvo povećanje.

"Bez obzira što su hotelima za smještaj - noćenje s doručkom i/ili s polu i punim pansionom - 'ostavili' PDV od 13 posto, shvaćajući valjda da bi povećanje na 25 posto bio veliki 'udarac', s obzirom da je sezona 2017. praktički već ugovorena i da se ne mogu mijenjati cijene niti zaustavljati hotelske investicije, ipak očekujemo porast cijena i u hotelskim i u drugim ugostiteljskim objektima, restoranima, barovima, kafićima, slastičarnicama i drugima, a to bi moglo dovesti i do pada potrošnje", ističe Andrić.

Iluzornim pritom drži da će takvo povećanje PDV-a, pa i cijena, podnijeti i platiti samo stranci-turisti, jer se oko 90 posto od oko 30 tisuća malih ugostiteljskih objekata, ne nalazi na obali, nego u kontinentalnom dijelu zemlje gdje ni ne dolazi puno stranaca, nego većinu ugostiteljskog prometa čine naši građani kojima standard također nije 'bajan'.

"Poslodavci u ugostiteljstvu i turizmu moraju konačno shvatiti da kvalitetnog radnika moraju i više platiti, jer njega u turizmu, za razliku od nekih drugih djelatnosti, ne može zamijeniti neki softver ili stroj, a mora se promijeniti i odnos prema sezoncima, omogućiti im plaćeni smještaj i drugi bolji uvjeti, poput ugovora, edukacije. Općenito, treba ljude, pogotovo mlade, više zainteresirati za rad u turizmu i kroz plaće, ali i kroz školovanje s više, pa i plaćene prakse", zaključuje Andrić. (Hina/FaH)



Pisane vijesti