Održana konferencija o prekograničnoj suradnji Slovenije i Hrvatske u Brežicama

U Brežicama je 29. studenoga 2016. godine održana Konferencija o prekograničnoj suradnji Slovenije i Hrvatske – rezultati, iskustva i izazovi, u organizaciji Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj i europsku kohezijsku politiku (upravljačko tijelo prekograničnih programa suradnje Slovenija-Hrvatska 2007.-2013. i 2014.-2020.) i suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske.

Konferenciji su prisustvovali slovenska ministrica za razvoj, strateške projekte i koheziju, Alenka Smekolj, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, Dragan Jelić te sadašnji i budući slovenski i hrvatski programski i projektni partneri. Također, sudjelovala je i predstavnica Ministarstva turizma Republike Hrvatske, koja je ujedno i članica Odbora za praćenje spomenutih prekograničnih programa.

Konferencija je završni događaj u okviru Operativnog programa suradnje Slovenija-Hrvatska 2007.-2013. te su predstavljena postignuća i izazovi provedbe programa u razdoblju 2007.-2013. – odobreno je ukupno 95 projekata, uz ukupnu apsorpciju više od 88 posto dostupnih sredstava iz europskog fonda za regionalni razvoj. Evaluacijom programa zaključeno je da su uspješno, ili vrlo uspješno, postignuti njegovi ciljevi, poput poticanja održivog turizma temeljenog na prekograničnom regionalnom identitetu, poboljšanje ekološke svijesti, ublažavanje rizika za okoliš, promicanje poslovne suradnje, stvaranje zajedničkog kulturnog i društvenog prostora, smanjenje onečišćenja okoliša te očuvanje i revitalizacija prirodnih i kulturnih resursa. Zaključeno je, ostvarena partnerska suradnja među korisnicima programa najvažnija je vrijednost programa.

Predstavnici triju institucija predstavili su svoje projekte financirane kroz program prekogranične suradnje u razdoblju 2007.-2013.

Zagorska razvojna agencija predstavila je svoj projekt Ride&Bike, o povezivanju prekograničnih regija putem biciklističkih staza i staza za jahanje konja. Predstavnici općine Slovenska Bistrica predstavili su projekt Rođenje Europe kojim su povezali pet arheoloških nalazišta u prekograničnom području, a Istarska županija predstavila je projekt Živo!, o zaštiti vodnih izvora u prekograničnom području sjeverne Istre.

Drugi dio konferencije bio je posvećen predstavljanju dosadašnjih dostignuća u Programu prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020. Iznesene su informacije o rezultatima prvog roka za prijavu projekata, na kojem je odobreno njih pet iz prioritetnih osi 2. i 3. te jedan strateški projekt iz prioritetne osi 1. Na drugom roku za dostavu projektnih prijedloga, zatvorenom sredinom studenog, pristiglo je 111 prijava i one su u procesu evaluacije, dok se rezultati natječaja očekuju u travnju 2017. godine.

Na kraju konferencije, održan je okrugli stol s temom Izazovi nakon 2020. godine, tijekom kojeg su sudionici razgovarali kako iskustva prikupljena tijekom provedbe programa u prošloj te u sadašnjoj financijskoj perspektivi pretočiti u program poslije 2020. godine.

Predstavnica Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj i europsku kohezijsku politiku, Vesna Silič, izjavila je da je već u programiranju sadašnje financijske perspektive primijenjeno iskustvo iz provedbe prethodnog programa te je veći naglasak stavljen na financiranje kvalitetnih projekata koji mogu pridonijeti ostvarivanju ciljeva programa i osigurati održivost, umjesto naglaska na broj projekata i postotak apsorpcije sredstava.

Predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Pavle Plamenac zaključio je da su prekogranični programi specifični jer pridonose rješavanju konkretnih, zajedničkih problema zajednica u prekograničnim područjima i ne bi se mogli rješavati na drugi način, tj. financirati kroz druge dostupne programe i fondove. Također, naglasio je, u novoj financijskoj perspektivi, hrvatskim prijaviteljima znatno je olakšano sudjelovanje budući im je na raspolaganju Fond za sufinanciranje EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. 



Pisane vijesti