Požeško-slavonska županija: raj za hedoniste i ljubitelje aktivnog odmora

Bogatu turističku ponudu i ljepote požeško-slavonskog područja, požeške kotline i pakračko-lipičkog kraja, danas je u zagrebačkom Basement wine baru predstavila Turistička zajednica Požeško-slavonske županije u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom. 

„Cilj današnje prezentacije bio je predstaviti zaista bogatu ponudu Požeško-slavonske županije i sve njezine atrakcije i sadržaje, uključujući i naše tradicionalne, domaće specijalitete“, rekla je Ivona Odvorčić Kahanek iz TZ Požeško-slavonske županije.

„Pozivam sve da posjete Požeško-slavonsku županiju jer je najljepša i najstarija u Hrvatskoj. U zadnjih nekoliko godina unaprijedili smo turističku ponudu što pokazuju impresivni rezultati, osobito iz lovnog turizma. Gosti nam dolaze iz cijele Europe, ali je također više i domaćih“, istaknuo je Ferdinand Troha, zamjenik župana Požeško-slavonske županije.

U Požeško-slavonskoj županiji sve je u znaku broja pet – jedna je od pet slavonskih županija, ima pet gradova: Kutjevo, Lipik, Pakrac, Pleternicu i Požegu; pet općina: Brestovac, Čaglin, Jakšić, Kaptol i Veliku; okružena je sa pet planina: Psunj, Papuk, Krndija, Dilj gora i Požeška gora, a zaslužuje i čistu peticu za nadaleko poznatu slavonsku gostoljubivost.

Slavonija nije samo nepregledna ravnica

Uz ravničarske terene tu su šumoviti predjeli i brdski usponi planina koji privlače ljubitelje aktivnog odmora, a osobito bicikliste i planinare. Bez obzira jeste li rekreativac ili profesionalac,  između 37 biciklističkih i 63 planinarske staze odabrat ćete one prilagođene vašim željama i fizičkoj kondiciji.

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije izradila je detaljnu interaktivnu kartu s markiranom ponudom podijeljenom po kategorijama - znamenitosti, smještaj, restorani, vinarije, OPG proizvodi. Osim na web stranicama turističke zajednice interaktivna karta dostupna je i putem mobilne aplikacije Panonia Tour, a u suradnji s biciklističkim i planinarskim društvima izrađeni su gpx formati staza koji su također ucrtani na karti, uz detaljne informacije poput duljine staze, najniže i najviše točke, uspona, težine i tipa staze.

Područje Pakrac – Lipik broji 17 biciklističkih i 23 planinarske staze, područje Požega-Pleternica 13 biciklističkih i deset planinarskih, a Velika – Kutjevo sedam biciklističkih i 29 planinarskih staza.

Osim za cikloturizam i planinarenje, atraktivna priroda i idealni tereni zahvalni su i za  održavanje utrka u brdskom biciklizmu i drugim kategorijama, osobito na stazama na području Pakraca, Velike, Kutjeva i Požege na kojima sudjeluju i natjecatelji i iz inozemstva.

Zlatna dolina

Plodna slavonska ravnica oduvijek je hranila ovaj kraj, pa su je još stari Rimljani zvali Vallis Aurea ili Zlatna dolina. Područje Požeško-slavonske županije neiscrpna je inspiracija ljubitelja  vina, osobito graševine koja je upravo tu dala svoj maksimum i u svijetu proslavila Hrvatsku. S više od trideset vinarija tri vinske ceste - Vinogorje Požega - Pleternica, Vinogorje Kutjevo i Vinogorje Pakrac povezane su programom TZ Požeško-slavonske županije „Slavonski puti“ u jedinstveni turistički doživljaj.

Vrhunski vinski doživljaj prati i odlična gastronomija, pa iz ovog dijela Hrvatske jednostavno ne možete otići gladni. Zavest će vas mirisi i okusi domaćeg kruha iz krušne peći, čvaraka, sušene slanine, šunke, kulena, kulenove seke, švargli, fiš paprikaša i čobanac te vrhunskih poslastica poput salenjaka, makovnjače, orahnjače…

U želji da sačuva što više starih jela, Etnološki odjel Gradskog muzeja Požega osmislio je projekt Muzej u loncu s tradicijskim jelima slavonske kuhinje s kraja 19. i početka 20. stoljeća poput vinogradarskog ćevapa, vajnsupe, požeških pijanaca, trganaca i mnogih drugih.

Primjerice, krenete li od zapada prema istoku “Stazama lipicanaca i kune” doći ćete u Lipik, grad poznat po konjima i izvorima termalne vode, te Pakrac poznat po srednjovjekovnoj kovnici novca i očuvanim kompleksom vlastelinstva Janković iz 18. stoljeća. Požega, upravno i kulturno središte županije, zavest će vas baroknim središtem, mirisima i okusima slavonske kuhinje, dok ćete u Pleternici, poznatoj po marijanskom svetištu Gospe od suza, na Cesti ruža i vina saznati kakva je veza između ovog cvijeća i loze. 

Kukuruzni labirint u Viškovcima zabava je za čitavu obitelj, a u Velikoj ste i na vratima Parka prirode Papuk koji je zbog geološke raznolikosti dobio status europskog geoparka i zaštitu UNESCO-a.

Jeste li znali?

  • Sovsko jezero u istočnom dijelu Požeško-slavonske županije na području Čaglina jedini je ostatak nekadašnjeg Panonskog mora.
  • Paralela 45,3 koja prolazi Kutjevačkim vinogorjem proteže se značajnim svjetskim vinorodnim područjima - Istrom, Piemontom, Val du Rhoneom, Boredeauxom i Oregonom.
  • Legenda kaže da je udovica Clicquot, ista ona dama koja je u 19. stoljeću pokorila svijet svojim šampanjcima, na putu u Petrograd posjetila Pleternicu i toliko se oduševila tamošnjim brežuljcima da je po povratku u Champagneu Pleterničanima poslala lozne cijepove. I danas u njezinu čast jedan od pleterničkih brežuljaka nosi ime  Klikun, po načinu na koji su mještani izgovarali  njezino ime Clicquot.
  • Navodno su carica Marija Terezija i barun Franjo Trenk 1741. punih sedam dana proveli u kutjevačkom podrumu uživajući u ljubavnoj moći njegovih vina. O tome svjedoči udubljenje u središtu kamenog stola koji potječe iz 1232., iste one godine kada su cisterciti izgradili ovaj najstariji vinski podrum u Hrvatskoj.
  • Vinogorje Kutjevo je najtrofejnije hrvatsko vinogorje na svjetskim ocjenjivanjima vina. Kutjevačka vina dobitnici su nagrada svjetskog stručnog vinskog časopisa Decanter koji svake godine donosi izbor i preporuke najboljih vina na svijetu.
  • Čini se da je upravo pakračka kuna, koja se kovala u kovnici novca još 1256., bila inspiracija današnjem hrvatskom novcu. Banovac je bio srebrni novac koji je na prednjoj strani imao kunu u trku, a na naličju patrijarhalni križ s dvije okrunjene glave. Posjetite li Pakrac možete iskovati svoj primjerak Slavonskog banovca te ponijeti kući jedinstveni suvenir.
  • Bentley, Lamborghini, McLaren i Aston Martin DB10, koji se vozio u filmu o James Bondu, opremljeni su visoko kvalitetnim staklom s posebnim svojstvima iz tvornice Lipik Glas. Zanimljivo je da i Apple trgovine po cijelom svijetu imaju staklene stepenice od stakla izgrađenog u toj tvornici.


Pisane vijesti