Državni tajnik Frano Matušić sudjelovao na konferenciji u Bruxellesu te radionici „Održivi kulturni turizam“

U Bruxellesu je 29. studenoga 2016. održan Europski dan turizma o temi „Jačanje sinergije između turizma te kulturnih i kreativnih industrija. Inovativna rješenja kao pokretači zapošljavanja i razvoja“, na kojem je sudjelovao i državni tajnik u Ministarstvu turizma, Frano Matušić. Događanje je okupilo veliki broj sudionika, uključujući članove Europske komisije, Europskog parlamenta te visoke predstavnike nacionalnih i regionalnih javnih vlasti iz zemalja Europske unije. Prisustvovali su i predstavnici istaknutih europskih poslovnih udruženja, turističkog i putničkog sektora, kao i drugi relevantni sudionici. Povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo, Karmenu Vella naglasio je činjenicu kako se turizam mijenja i postaje sve zahtjevniji te je potrebno pratiti turističke trendove i pozicionirati se na tržištu inovativnim proizvodima i atrakcijama. Turizam pruža velike mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta uz poštivanje pravila održivog razvoja i korištenja prednosti koje pruža kružno gospodarstvo.

U Bruxellesu je 29. studenoga 2016. održan Europski dan turizma o temi „Jačanje sinergije između turizma te kulturnih i kreativnih industrija. Inovativna rješenja kao pokretači zapošljavanja i razvoja“, na kojem je sudjelovao i državni tajnik u Ministarstvu turizma, Frano Matušić. Događanje je okupilo veliki broj sudionika, uključujući članove Europske komisije, Europskog parlamenta te visoke predstavnike nacionalnih i regionalnih javnih vlasti iz zemalja Europske unije. Prisustvovali su i predstavnici istaknutih europskih poslovnih udruženja, turističkog i putničkog sektora, kao i drugi relevantni sudionici.

Povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo, Karmenu Vella naglasio je činjenicu kako se turizam mijenja i postaje sve zahtjevniji te je potrebno pratiti turističke trendove i pozicionirati se na tržištu inovativnim proizvodima i atrakcijama. Turizam pruža velike mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta uz poštivanje pravila održivog razvoja i korištenja prednosti koje pruža kružno gospodarstvo.

Politička debata održana je o postojećim politikama i prilikama za investicije u turizam, kulturu i kreativne industrije, poslije čega je uslijedio panel posvećen primjerima dobre prakse iz područja inovativnih rješenja i sinergije turizma i kulture.

Drugi dio konferencije otvorila je povjerenica EK za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te mala i srednja poduzeća, Elzbieta Bienkowska koja je naglasila važnost bliže suradnje turizma, kulture i kreativnih industrija. Najavila je kako će 2018. godina biti obilježena kao europska godina kulturne baštine i EU-Kina godina turizma, te se upravo kroz to otvaraju brojne mogućnosti koje treba iskoristiti za suradnju i promociju turizma i kulturne baštine.

Poslijepodnevni paneli bili su posvećeni raspravama o boljem korištenju kulturne baštine u svrhu kreiranja novih turističkih proizvoda te zajedničkoj promociji turizma i kulture na tržištima trećih zemalja.

Konferenciju je zaključio povjerenik EK za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, Tibor Navracsics naglasivši činjenicu kako kultura i kreativne industrije još uvijek nisu dovoljno prepoznate, ali da se stanje polako mijenja, jer u top turističkim destinacijama kultura je osim prirodnih bogatstava, važan dio turističke ponude. Kultura je komparativna prednost EU, ali mora postati i konkurentskom prednošću i biti atraktivna, ne samo za posjetitelje, već i za domaće stanovništvo koje ima veliku ulogu u održivom razvoju. Kultura i turizam su povezani zbog svojeg velikog potencijala rasta što može povećati konkurentnost turističkog odredišta.

Osim toga državni tajnik Frano Matušić je 30. studenoga prisustvovao i radionici „Održivi kulturni turizam“ u organizaciji ECTN (European Cultural Tourism Network), međunarodnog udruženja za razvoj i promoviranje kulturnog turizma.

Na ovoj radionici, sudionici i predstavnici organizacija vezanih u turizam i kulturu razgovarali su o mogućnostima nastavka i poboljšanja suradnje u pogledu održivog razvoja kulturnog turizma i njegove promocije u Europi.



Pisane vijesti