Međunarodni kongres o svjetskim civilizacijama i kreativnom turizmu

Na Međunarodnom kongresu o svjetskim civilizacijama i kreativnom turizmu, u organizaciji Ministarstva turizma Republike Bugarske i Svjetske turističke organizacije, sudjelovalo je i izaslanstvo Ministarstva turizma, predvođeno pomoćnicom ministra, Oliverom Shejbal.

Glavna tema skupa, predstavljenog kroz nekoliko panela s uvodnim izlaganjima ministara, zamjenika ministara i direktora turističkih organizacija iz desetak zemalja svijeta, bila je uloga kreativnog turizma u očuvanju i promicanju materijalne i nematerijalne baštine brojnih svjetskih civilizacija, ali i doprinosu  gospodarskom i društvenom razvoju.

Naglasak je često stavljan na činjenicu da su mnogi od nas povezani kroz brojne utjecaje koju su utjecali na stvaranje naših specifičnih kultura, počev od prethistorijskih vremena, preko civilizacija stare antike - Grčke i Rima, osmanlijskih i arapskih utjecaja. Sudionici panela nastojali su kroz individualne primjere prikazati kako turizam može, služeći se kreativnim pristupom i inovacijama, doprinijeti oživljavanju starih civilizacija, doprinoseći jedinstvenom doživljaju sve zahtjevnijeg modernog putnika i turista.

Kako spojiti prošlost i moderan pristup, kako sačuvati kulturnu i povijesnu baštinu istovremeno omogućavajući razvoj kroz odgovoran, održiv pristup razvoju turizma, uz  raspravu o neophodnosti suradnje javnog, privatnog i civilnog sektora, bile su glavne teme tri panela. Iako su pojedinačne civilizacije velikim dijelom dio nacionalnih identiteta, kroz uvodna izlaganja i panele često je naglašavana neophodnost suradnje, ne samo nacionalno već i regionalno.

Na marginama Kongresa održani su brojni bilateralni susreti s predstavnicima ministarstva turizma zemalja sudionica, kao i s glavnim tajnikom UNWTO-a, Talebom Rifaijem.



Pisane vijesti