On-line peticija Udruge za ruralni turizam za odgodu porezne reforme

Udruga ruralnog turizma Hrvatske pokrenula je u petak on-line peticiju i Facebook grupu za odgađanje porezne reforme smatrajući je štetnom za ugostiteljstvo.

Udruga smatra da prilikom pripreme porezne reforme nisu poštovane odredbe Ustava, Zakona o procjeni učinka propisa i Zakona o pravu na pristup informacijama. Stoga poziva građane, strukovne udruge, sindikate, poduzetnike i druge da svojim potpisom podrže zahtjev za odgađanjem porezne reforme.

"Samo dobro pripremljena porezna reforma koja je koordinirana s drugim reformama (gospodarska, poljoprivredna, reforma javne uprave, reforma lokalne samouprave i dr.) ima šanse za uspjeh. Zato je važno da Hrvatski sabor ovu tzv. reformu vrati Vladi na doradu i zatraži da se pripremi u skladu s Ustavom, zakonom i strateškim dokumentima Hrvatskog sabora", kaže se u priopćenju Udruge ruralnog turizma Hrvatske.

Među razlozima koje Udruga navodi za pokretanje peticije ističe se da je porezna reforma "duboko nepravedna, jer uzima od onih koji imaju malo (ili im daje mrvice) i puno daje onima koji imaju puno". Zamjerka je i što je, kako se navodi, reforma nastala iza zatvorenih vrata, bez sudjelovanja javnosti i struke te stoga protuzakonito, a nema ni podataka o učincima na građane, male poduzetnike, seljake, umirovljenike, kulturnjake itd., već postoje samo neutemeljena nagađanja.

Iz Udruge tvrde da će porezna reforma uzrokovati gubitak 10.000 radnih mjesta u ugostiteljstvu, osiromašiti honorarce koji ostvaruju prihode po ugovorima o autorskom djelu, a upozoravaju i da je suprotna Strategiji razvoja turizma do 2020. godine te da će njezine troškove snositi građani.

Peticija se može potpisati na internetskom odredištu https://goo.gl/gIu3Zy, do 1. prosinca 2016. godine, a mišljenje o poreznoj reformi može se dati i na Facebook grupi "Odgodimo poreznu reformu".
Cilj peticije je prikupljanje 50.000 potpisa koji će biti uručeni predsjedniku Hrvatskog sabora prije usvajanja poreznih zakona. (Hina)



Pisane vijesti