DHT: Okrugli stol „Cro kartica – poticanje domaće turističke potrošnje“

Okrugli stol pod nazivom „Cro kartica – poticanje domaće turističke potrošnje“, počeo je uz uvodnu prezentaciju moderatora Siniše Topalovića, direktora Horwath consultinga. U prezentaciji je istaknuto kako je potrebno restrukturiranje s obale na kontinent s ciljem stvaranja uvjeta za održiv rast turizma na području čitave Hrvatske, s obzirom da hrvatski kontinentalni turizam zahvaća tek oko 2 posto nacionalnog turističkog prometa, uz iznimku grada Zagreba. 

Kao potencijalni primjeri vrijednosti vaučera (kartice) postavljaju se mogućnosti kojim bi kartica imala maksimalnu vrijednost od 5 tisuća kuna u slučaju da ostaje regres, odnosno 10 tisuća kuna u slučaju da se ova pogodnost integrira s regresom i od sada namjenski preusmjeri posredstvom vaučera umjesto gotovine koji je dosad vrijedio. Primjenom maksimuma od 10 tisuća kuna teoretski bi potencijal modela na oko 1,5 milijuna zaposlenih bio oko 15 milijardi kuna, no moguće je računati na njegovu iskoristivost na oko 30 do 35 % ili od oko 4 do 5 milijardi kuna realizacije. 

Pretpostavlja se da bi izravni financijski utjecaji kroz povećanje potrošnje bili ostvarivanje ukupnih prihoda od 2,7 do 5,4 milijardi kuna, 10 do 21 tisuću novozaposlenih direktno i indirektno, 1 do 2 milijarde kuna novoostvarene vrijednosti te 7,6 do 11 milijardi kuna novih investicija.

Na samom okruglom stolu sudjelovali su Jako Andabak, vlasnik Bluesun hotela, Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, Martina Jus, članica Uprave HBOR-a, Josip Zaher, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore te Robert Pende, pomoćnik ministra turizma koji su govorili o važnosti ovog projekta koji nadilazi turizam, odnosno potencijalno može imati veliki značaj za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, demografiju i socijalne prilike u Hrvatskoj. 

Također je istaknuta vrijednost ovog projekta ne samo za aktivaciju domaćeg turističkog tržišta, već i za stvaranje preduvjeta za povećanje prometa stranih gostiju i veće potrošnje na kontinentu. Svi sudionici naveli su da podržavaju koncept uvođenja kartice kao projekta koji može dati veliki doprinos budućnosti razvoja hrvatskog gospodarstva.



Pisane vijesti