Otvorene prijave za Europsku nagradu za digitalne vještine 2016.

Europska komisija je 3. listopada objavila da je otvorena mogućnost prijava za Europsku nagradu za digitalne vještine 2016. Nagrada nastoji stimulirati ljude u razvoju digitalnih vještina koje su prijeko potrebne za razvoj funkcionalnog europskog jedinstvenog digitalnog tržišta.

Nagrada se dodjeljuje iznimnim projektima koji razvijaju digitalne kompetencije Europljana, kako na polju posla i obrazovanja, tako i općenito. Europska komisija se nada kako će nagrada otkriti projekte koji su ostvarili značajan i mjerljiv napredak te koji su lako prilagodljivi i primjenjivi u drugim europskim regijama i gospodarskim sektorima. Prijava na ovu nagradu mogla bi biti zanimljiva dionicima iz turističkog sektora čija je digitalizacija već neko vrijeme u uzlaznoj putanji.

Pobjednici i finalisti bit će odabirani kroz četiri kategorije:

  • Digitalne vještine za sve – razvijanje digitalnih vještina koje omogućuju građanima da budu aktivni u digitalnom društvu
  • Digitalne vještine za radnu snagu – razvijanje digitalnih vještina za digitalnu ekonomiju, npr. usavršavanje i prekvalifikacija zaposlenih i nezaposlenih; aktivnosti vezani uz profesionalno savjetovanje i vodstvo
  • Više i bolje obučeni ICT stručnjaci u Europi – razvijanje digitalnih vještina visoke razine kod ICT stručnjaka u svim gospodarskim sektorima
  • Digitalne vještine u obrazovanju  - transformiranje učenja i podučavanja digitalnih vještina u perspektivi cjeloživotnog učenja, uključujući osposobljavanje nastavnika.

Sve projekte će ocjenjivati ocjenjivački sud, sastavljen od pet stručnjaka za digitalne vještine iz različitih područja i iz različitih država članica, a odabrat će ih Europska komisija. Pobjednici i finalisti bit će pozvani na konferenciju 1. prosinca 2016., na kojoj će predstaviti svoj projekt, a Europska komisija će sva izlaganja popratiti kroz medije, mrežne stranice i biltene.

Prijaviti se mogu svi pojedinci, organizacije, tvrtke, javne vlasti, škole, sveučilišta, nevladine organizacije i udruge, ispunjavanjem obrasca za prijavu do 30. listopada 2016.

Više na: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/apply-now-new-european-digital-skills-award-2016



Pisane vijesti